سرانجام در نخستین روز زمستان قیمت ارز به سقف تاریخی 4 هزار تومان حمله آورد و این قیمت را روی تابلوی صرافی ها ثبت کرد.
به گزارش «فرصت امروز» در حالی بازار ارز نخستین روز دی ماه خود را آغاز کرد که با کاسته شدن از شدت سرما یخ قیمت ارز هم باز شد و با شیب تندی به سوی سقف تاریخی 4 هزار تومان خیز برداشت. این سقف قیمتی در دولت دهم تجربه شده بود و به دنبال آن هیجان بی نظیری در قیمت همه اجناس به وجود آمد.
ولی الله سیف که در سال های گذشته ریاستش بر بانک مرکزی مدیریت موفقی را در کنترل قیمت ارز از خود به نمایش گذاشت، گویا اکنون افسار قیمت ارز را شل کرده است تا سقف تاریخی 4هزار تومان را در نوردد و به این ترتیب شرایطی جدید در اقتصاد کشور را رقم زند.
چشمک صندوق بین المللی پول به رشد دلار
گزارش هیأت ماده 4 صندوق بین المللی پول هم که روز چهارشنبه منتشر شد حاکی از دید تداومی قیمت ارز از نگاه این هیأت بود. در متن گزارش این هیات آمده بود: پیش بینی می شود نرخ تورم در سال 1395 (2016.17) به حدود 9 درصد برسد، هرچند که به دلیل اثر افزایش نرخ ارز، پیش بینی می شود این نرخ برای سال 1396 (2017.18) به اندکی بیشتر از 11درصد برسد.»
روز گذشته در حالی دلار قیمت 4 هزار تومان را دید که روند افزایش قیمت آن از اوایل آبان ماه آغاز شده بود. دیروز صرافی ها قیمت خرید دلار را تا 3990تومان ثبت کرده و آن را تا 4010 تومان هم به فروش رساندند.
در جریان افزایش قیمت ارز در بازار در هفته های اخیر و با تحولات قیمتی دیروز، تفاوت بین قیمت ارز رسمی و غیررسمی تا حدود 770 تومان پیش رفته و این در حالی است که بانک مرکزی برای روزگذشته قیمت دلار مبادله ای را تا 3230 تومان ثبت کرده بود. این در حالی است که این اختلاف قیمت تا همین چندماه پیش تا کمتر از 300 تومان کاهش یافته بود.
ایسنا در این باره گزارش داده که صرافی ها می گویند قیمت ها به طور غیر مستقیم از قیمت هایی که صرافی بانک ها تعیین می کنند و قیمت ارزی که صرافی های نماینده بانک مرکزی به طور عمده در اختیارشان قرار می دهد نشات می گیرد. پس وقتی که صرافی بانک از قبل از ساعت 12 ظهرروز گذشته قیمت را بالا تعیین کرده، چگونه صرافی های آزاد می توانند قیمت ها را در همان سطح و در حد روز گذشته اعلام و براساس آن خریدوفروش کنند؟
وقتی به صرافی بانک ها مراجعه کنید این ادعای صرافان آزاد تأیید می شود. دیروز بانکی ها که به عنوان نمایندگان بانک مرکزی در بازار ارز فعالیت می کنند، دلار را تا 3985 تومان قیمت گذاری کرده و به فروش رسانده اند، در نتیجه مشخص است که در بازار قیمت از 4000 تومان عبور می کند.
قدرت شایعه دلار را بالا می برد
به گزارش «فرصت امروز» از حدود سه هفته پیش تاکنون در همه گروه های تلگرامی مربوط به بازار سرمایه سخن از افزایش نرخ ارز تا سطح 4500 تومان بود. همین موضوع یکی از دلایلی بود تا گروه های صادراتی با اقبال سهامداران مواجه شوند. این گروه ها دارای اعتبار خوبی نزد فعالان بازار سهام هستند و از همین روی باز شدن پای این تحلیل به این گروه ها نشان دهنده عمق تأثیر گذاری چنین شایعاتی است.
در خود بازار هم شرایط به گونه ای است که خریداران غیر حرفه ای به قصد کسب سود وارد بازار شده اند. این رخداد در صورت تثبیت و تداوم می تواند پی اقشار مختلفی را به بازار ارز باز کند و بر عطش تقاضای ارز بیفزاید.
مشابه چنین رخدادی در سال 91 افتاد که طی آن قشرهای مختلف مردم به بازار ارز هجوم بردند و همه اندوخته خود را به این بازار سرازیر کردند و با وجود حجم گسترده ذخایر ارزی بانک مرکزی، تقاضا با شکاف عمیقی در مقابل تقاضا قرار گرفت و به این ترتیب در مدت کوتاهی قیمت ارز پایه را تا سطح 4هزار تومان افزایش داد.
اما آیا این سناریو در حال تکرار است؟ در این مورد نمی توان هنوز دانست که مرد شماره یک نظام بانکی در ساختمان میرداماد چه در سر دارد و قیمت مطلوب ارز برای وی چه رقمی است؟ اگر چه وی پیش از این اعلام کرده است که التهاب قیمت ارز مقطعی بوده است و به زودی فروخواهد نشست اما به نظر می رسد که این نظر رسمی وی بوده که اعلام شده، اما آیا نظر تاکتیکی سیف هم همین است؟
در روزهای گذشته برخی تحلیل ها مطرح شد مبنی بر تضعیف پول ملی برای تقویت صادرات. در این نظریه این گونه مطرح می شود که در ازای رشد قیمت دلار و تضعیف ارزش پول کشور، ارزش افزوده حاصل از صادرات رو به افزایش است. این بازی کاغذی با ارزش صادرات اگر چه یک رشد واقعی نیست اما در مقابل می تواند موجب رشد کاغذی اقتصاد شود و سودهایی را برای شرکت های صادر کننده به دنبال داشته باشد. شاید از همین روی به دنبال رشد قیمت دلار شرکت های صادراتی در بازار سهام با صف های خرید سنگینی مواجه شده اند. اما آیا واقعاً سیف چنین استراتژی را دنبال می کند؟
عملکرد های آتی وی در مقام ریاست بانک مرکزی در پاسخگویی به تقاضای ارز و فرونشاندن عطش بازار یا اجازه دادن به رشد قیمتی نشان خواهد داد که وی چه در سر دارد.
ارتباط با نویسنده: nasim64najafi@gmail.com