بورس تهران که در هفته گذشته رکوردهای تازهای زد و موجب افزایش بازدهی سهامداران شد، از ابتدای هفته روند نزولی در پیش گرفت و با افت دستهجمعی متغیرهای خود مواجه شد. در جریان معاملات روز یکشنبه، منفیترین روز شاخص کل بورس با ثبت افت ۱۲۳۸ واحدی رقم خورد. روز گذشته بازار سهام نتوانست در برابر عرضههای سنگین مقاومت کند و نسبت به اصلاح روند خود اقدام کرد. تنها موضوع مثبت، ارزش 206 میلیارد تومانی معاملات بود که همچنان نشان از خوشبینی برخی سرمایهگذاران به آینده بازار دارد و باوجود حمایت حقوقیها از بازار و جمعآوری تعدادی از صفهای فروش شرکتهای بورسی، با از دست دادن کانالهای 70 و 69 هزار واحدی و افت 1.7 درصدی تا کانال 68 هزار واحد عقبنشینی کرد.
عوامل ریزش شاخص کل در روزهای اخیر
برخی کارشناسان ریزش دور از انتظار قیمتها و شاخص کل در روزهای اخیر را ناشی از عواملی چون حاکم بودن نگاه کوتاهمدت اکثر سرمایهگذاران، نامعلوم بودن آینده لغو تحریمها و اظهارنظرهای متفاوت، عرضههای اولیه اخیر و روشن نشدن زمان و شرایط کاهش نرخ سود بانکی اعلام کردهاند. در عین حال نقش روزهای گذشته برخی حقوقیها با عرضه سنگین سهام و با هدف پایین آوردن قیمتها و سپس جمعآوری سهام شرکتهای بورسی را میتوان در شکلگیری شرایط دو روز اخیر بورس موثر دانست.
کاهش 13 واحدی شاخص فرابورس
روز گذشته در فرابورس هم شاخص کل افت داشت و با 13 واحد کاهش به 750 واحد و ارزش بازار اول و دوم فرابورس به 61 هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران فرابورسی 196 میلیون و 768 هزار برگه بهادار در قالب 23 هزار و 794 نوبت معامله و به ارزش 108 میلیارد تومان دادوستد کردند.
نمادهای پتروشیمی مارون، گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان، پتروشیمی زاگرس و شرکت پتروشیمی خراسان در کاهش شاخص فرابورس اثرگذار بوده و نمادهای پالایش نفت تهران، فولاد هرمزگان جنوب و شرکت پالایش نفت لاوان در تقویت شاخص فرابورس اثرگذار بودهاند.
با گروههای بازار سهام
معاملات نمادهای گروه بانک و موسسات اعتباری در بازه منفی انجام گرفت، بهطوری كه با صفهای فروش در نمادهای بانک ملت، بانک صادرات ایران، بانک سینا، بانک پارسیان، بانک گردشگری و سایر نمادها طی روز معاملاتی روبهرو شدیم. بانک کارآفرین تنها نماد مثبت گروه در پایان معاملات بود. همچنین در اكثر نمادهای گروه شاهد خریدهای سنگین افراد حقوقی بودیم. بانک صادرات ایران و بانک تجارت به ترتیب پرحجمترین نمادهای گروه بودند. نمادهای گروه خودرو و ساخت قطعات همسو با روند منفی حاكم بر بازار سهام، معاملاتی منفی داشتند و اكثرا با صف فروش هرچند كم حجم همراه بودند. زامیاد، صنایع ریختهگری ایران و لنتترمز ایران تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. با معامله 45 میلیون سهم، پارس خودرو پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود.
صف خرید فولاد هرمزگان جنوب در سومین روز از عرضه اولیه
در گروه سرمایهگذاری در پایان معاملات تمام نمادها در بازه منفی قرار گرفتند. با معامله 28.6 میلیون سهم، نماد سرمایهگذاری خوارزمی كه تقریبا تمام طول روز را در حوالی كف قیمت روزانه معامله شد، پرحجمترین معاملات گروه را داشت و در عین حال شاهد خریدهای حقوقی در این نماد بودیم. معاملات گروه انبوهسازی مانند سایر گروهها، در بازه منفی انجام گرفت. با معامله 10 میلیون سهم، سرمایهگذاری شاهد پرحجمترین نماد گروه بود كه با روندی نزولی همراه و معاملات را در بازه مثبت آغاز كرده و با صف فروش به اتمام رساند.
در گروه سیمان، سیمان خوزستان در چهارمین روز از عرضه اولیه، روز گذشته پایینتر از قیمت عرضه اولیه معامله شد اما سهامداران حقوقی این نماد مانند آنچه ماهها برای نماد سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان اتفاق افتاد رفتار کرده و با تشكیل صفهای خرید در قیمت عرضه اولیه، از افت بیشتر آن جلوگیری میكنند اما در نهایت با تمام این حمایتها سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان بالاخره در روزهای اخیر به قیمتهای پایینتر از عرضه اولیه خود افت كرده است.
با وجود معاملات پرهیجان طی دو هفته اخیر در سایر گروهها، سرمایهگذاران رغبت چندانی به این گروه نداشتند. در گروه فلزات اساسی و در سومین روز از عرضه اولیه نماد فرابورسی فولاد هرمزگان جنوب، شاهد صف خرید سنگین این نماد بودیم. سایر نمادهای گروه تماما در بازه منفی معامله شدند و اكثر آنها با صف فروش همراه بودند.