ایجاد مخازن ذخیرهسازی گاز مایع (ال پی جی) در خارج کشور توسط بخش خصوصی با هدف رفع موانع صادرات موضوعی است که اخیرا از سوی شرکت بازرگانی گاز عنوان شده است؛ پروژهای که پیش از این توسط شرکتهای داخلی با جدیت در حال پیگیری بوده است، با این وجود از دید فعالان این بخش این نوع همکاری عموما نتیجهای ندارد. محمدعلی براتی، مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران با اعلام این خبر به تسنیم اعلام کرده است: به دلیل شرایط خاص کشور باید پیشبینیهایی صورت گرفته شود تا در امر صادرات مشکلی پیش نیاید. بر همین اساس شرکت ملی گاز ایران تصمیم دارد در کشورهای هدف، مخازن ذخیرهسازی ایجاد کند. درواقع ایجاد مخازن در خارج کشور برای این شرکت حیاتی و بهصورت ویژه در حال بررسی است.
وی با اظهار اینکه بخش خصوصی کشور درواقع باید این مخازن ذخیرهسازی را ایجاد کند و شرکت ملی گاز ایران با قراردادی که با آنها منعقد میکند از این مخازن استفاده خواهد کرد، گفت: این موضوع در حال حاضر در مرحله تحقیقات و مذاکره با بخش خصوصی است. در همین زمینه سفرهایی هم در پیش است تا نظر بخش خصوصی جلب شود. امیدواریم که این موضوع در آینده نزدیک اجرایی شود. کشورهایی مانند چین، عمان، اندونزی، فیلیپین و ویتنام مقصد احتمالی ایجاد مخزن ذخیرهسازی گاز مایع خواهند بود.
اولویت سرمایهگذاری داخلی نه خارجی
ســیـدتـقـی حـجازی، مدیرعامل شرکت تقطیران کاشان در واکنش به استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در ایجاد مخزن ذخیرهسازی گاز به «فرصت امروز» میگوید: «در شرایطی که به دنبال جذب سرمایهگذاران ایرانی و خارجی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در کشور هستیم سرمایهگذاری در خارج کشور را درست نمیدانم و مایل به سرمایهگذاری در این بخش نیز نیستم. اولویت از دید من ساخت مخزن برای داخل کشور است. البته شرکتهایی هستند که علاقه زیادی برای سرمایهگذاری در خارج کشور دارند.»
وی با اشاره به اینکه در کشور ما ردپای سرمایهگذاران چینی در بخشهای مختلف دیده میشود، میافزاید: «ساخت مخزن ذخیرهسازی گاز مایع برای سازنده ایرانی در خارج کشور هزینه بالایی دارد اما اگر برای بخش خصوصی از سوی دولت شرایطی ایجاد شود که امکان سرمایهگذاری در این بخش فراهم شود، بدون شک سرمایهگذارانی وجود دارند که تمایل به سرمایهگذاری داشته باشند زیرا در شرایط ایجاد شده ضریب اطمینان از سرمایه آنها افزایش خواهد یافت.»
چین تنها رقیب جدی ایران
براساس اظهارنظر شرکت ملی گاز موضوع ساخت مخازن در مرحله تحقیقات و مذاکره با بخش خصوصی است اما در این باره رضا عباسزاده، مدیرعامل شرکت پتروسازه بینالمللی آرام با تاکید بر اینکه هنوز با شرکت ما بهعنوان تولیدکننده مخزن ذخیرهسازی گاز مایع داخلی برای سرمایهگذاری در خارج کشور مذاکراتی صورت نگرفته است، به «فرصت امروز» میگوید: «با توجه به تجربه و دانش کسب شده شرکت آرام مذاکراتی با کشورهای چین و عمان برای ساخت مخازن داشتهایم اما اگر از سوی شرکت ملی گاز شرایط برای سرمایهگذاری در کشورهای دیگر فراهم شود، ترجیح ما بر این است که با این شرکت همکاری بینالمللی نیز داشته باشیم زیرا برای ما امنیت بیشتری دارد اما عموما این نوع همکاریها نتیجه خوبی ندارد.» وی با اشاره به اینکه تنها چند شرکت داخلی توانایی ساخت مخازن ذخیرهسازی گاز مایع را دارند، میافزاید: «سرمایهگذاری شرکتهای ایرانی در سایر کشورها مزیتهای بسیاری دارد به همین دلیل است که این شرکت در پروژههای خارجی حضور دارد.»
براساس گفته این فعال بخش خصوصی، شرکتهای داخلی مخزنسازی گاز مایع از توانایی بالایی برخوردار شدهاند بهطوریکه بهجز شرکتهای چینی رقیب جدی ندارند و در مناقصات بینالمللی، شرکتهای ترک و حتی اروپایی را رقیب خود در بخش قیمت تمام شده نمیدانند و تنها مشکل شرکتهای داخلی انتقال ارز است. موضوع سرمایهگذاری شرکت خصوصی در ساخت مخازن ذخیرهسازی در سایر کشورها، فرصت ارزشمندی است که میتواند دریچههای تازهای را برای این بخش باز کند. از دید فعالان بخش خصوصی اگر سکانداری سرمایهگذاری در سایر کشورها از سوی بخش دولتی باشد، شرایط بهتر خواهد بود اما تجربه ناکافی و موفقیت کمتر همکاری دو نهاد دولتی و خصوصی موجب شده است تا بخش خصوصی خود برای یافتن بازار و فضای کار پیشگام شود و کمتر به همکاری دوجانبه اعتماد کند.
تلاشهای به ثمر رسیده در ساخت مخزن گاز مایع
با این وجود سعید عزیزی، مدیرعامل شر کت توحید صنعت البرز که اخیرا توانسته در صنعت مخزنسازی برای گاز مایع ورود یابد، به «فرصت امروز» میگوید: «خوشبختانه تلاشهای بخش خصوصی در کسب تجربه و دانش ساخت مخزن گاز مایع به ثمر رسیده است بهطوریکه شرکتهای داخلی توانستهاند در خارج کشور بازار خوبی داشته باشند. اما برخی از شرکتهای نوپا در این صنعت در صورت حمایت دولت میتوانند موفقیت کسب کنند.» وی درباره هزینه سرمایهگذاری در خارج کشور نیز میافزاید: «ساخت مخازن در هر کشوری هزینه متفاوتی دارد. برای شرکتهای بزرگ خصوصی این هزینهها کمتر و برای شرکتهای کوچک بیشتر است اما بدون شک در صورت ایجاد فضای همکاری بخش خصوصی در این صنعت به خودکفایی میرسد.»