این روزها وقتی به بازارهای کامپیوتری پا بگذاریم بدون شک بیرونقی در آن بسیار چشم نواز است بهویژه پس از افطار که با بسته شدن کم وبیش مغازهها و پاساژها، این بیرمقی بیشتر به چشم میآید.
این رویه که چند ماهی است ادامه دارد با فرارسیدن ماه مبارک رمضان ملموستر شده است.
به گفته مدیر فروش شرکت PNY «هر ساله در فصل بهار، بازار شاهد کاهش افت فروش و کاهش نسبی مشتریان دستگاههای دیجیتال است که این امر به علت کمبود نقدینگی مردم با توجه به پشتسرگذاشتن تعطیلات نوروز و فرا رسیدن فصل امتحانات دانش آموزان رخ میدهد که بعد از آن و با نزدیکی به فصل تابستان فروش محصولات دیجیتال رفتهرفته افزایش مییابد، اما امسال این رویه به علت مصادف شدن با ماه رمضان و بازیهای جام جهانی و البته امید مردم به مذاکرات وین و کاهش نرخ ارز و غیره، شرایط بهگونهای است که فروشندگان لوازم دیجیتال با افت فروش بینظیر خود طی ماههای گذشته مواجه هستند.» این فعال بازار افزود: اگر افت فروش بازار طی ماههای آینده ادامه پیدا کند علاوه بر فروشندگان، واردکنندگان نیز متضرر میشوند.
مدیر فروش شرکت PNY در رابطه با وضعیت بازار موبایل و لوازم جانبی نیز گفت: بازار تلفن همراه نیز با این معضل مواجه است، اما بازار لوازم جانبی موبایل افت فروش و سود ناچیزی نسبت به سایر اقلام دارد تاجایی که سود حاصله از فروش بعضی از کالاهای جانبی موبایل بیش از 50درصد است.
وی افزود: افت فروش کالاهای آیتی تنها به استان تهران محدود نمیشود بلکه در سایر استانها وضعیت بسیار ناگوارتر است اما در بعضی شهرهای کوچک به علت محدودیت در دسترسی به بازارهای کامپیوتر، کم و بیش دادوستد بهتری در آنها انجام میگیرد.
این در حالی است که مهدی میرمهدی کمجانی، رییس صنف فناوران رایانه تهران در مورد وضعیت بازار کنونی گفت: نزدیک به یک سال از روی کار آمدن دولت یازدهم میگذرد و با سیاستهای اتخاذ شده احساس میکنیم آیتی از سبد خانوار خارج شده است. علاوه بر این امسال توان مردم برای خرید کالای آیتی بهشدت کاهش یافته و کاهش شدید تقاضا از بازار کامپیوتر گواه این ادعاست.
وی در مورد وضعیت بازار آیتی نیز گفت: هماکنون وضعیت بازار خوب نیست و حجم تقاضا در حد چشمگیری نسبت به قبل کاهش یافته است؛ البته پیش از آغاز ماه رمضان نیز اوضاع بازار خوب نبود. رییس صنف فناوران رایانه تهران گفت: به دلایلی از جمله قرار گرفتن در ماه رمضان، تعطیلی مدارس و آغاز مسافرتها و موعد ارائه اظهارنامههای مالیاتی، بازار آیتی خلوت و بدون مشتری است و حتی مشتریهایی که قبلا برای بازدید و تماشا به پاساژهای کامپیوتر میآمدند اکنون در بازار به چشم نمیخورند.
رییس صنف فناوران رایانه ادامه داد: در ابتدای دولت یازدهم تعرفه کالای آیتی از جمله لپتاپ و تبلت به دلیل حمایت از تولید از 4 به 10درصد افزایش یافت که در نتیجه آن لپتاپی که با تعرفه 60هزار تومان وارد میشد اکنون با 350 تا 400هزار تومان وارد میشود.
با این تعرفهها رغبت به واردات کمتر شده و از سوی دیگر قاچاق کالا افزایش یافته است.
وی افزود: همچنین از ابتدای سال قرار بود تعرفه کالاهای فرهنگی 4درصد افزایش یابد که خوشبختانه با مخالفت بخش خصوصی لغو شد.
وی افزود: وضعیت بازار در مجموع نسبت به مدت مشابه سال گذشته بسیار وخیم و نامساعد است.
میرمهدی با اشاره به امیدهایی که نسبت به بهبود اوضاع پس از لغو تحریمها و غیره به کسبه و اعضای صنف آیتی داده شده بود، گفت: مذاکرات ژنو نیز هنوز در بازار تاثیرگذار نبوده زیرا نرخ دلار ثابت است.
وی درباره افزایش مالیاتهای فعالان این صنف گفت: مشخص نیست ممیزان دارایی بر چه مبنا و اسناد و مدارکی مالیاتها را محاسبه کردهاند که به این ارقام منتج شده است. گاهی نحوه محاسبه مالیات سنگ کف مغازه، تجهیزات محل کسب و تعداد کارمندان است.
کاهش خرید در بازار درحالی صورت گرفته که فروشندگان محصولات آیتی از افزایش 100 تا 1000 درصد مالیاتهای این صنف خبر دادند و این امر شوک بزرگی به فعالان این بازار وارد کرده است.
به گفته فعالان بازار اگر افزایش مالیاتهای صورت گرفته اصلاح نشود بازارهای دیجیتال سراسر کشور رو به تعطیلی رفته و قیمت محصولات آیتی افزایش چشمگیری خواهند داشت.
پیش از این رییس صنف فناوران رایانه تهران از رایزنیها با اداره دارایی بر سر اصلاح موضوع افزایش مالیاتهای این صنف خبر داده بود، اما هنوز تدابیری برای این موضوع صورت نگرفته است.
به گفته کارشناسان، در صنف آیتی حاشیه سود بسیار کم و رقابت در بازار شدید است وکسبه با این درصد سود پایین توان پرداخت هزینههای بالای بیمه و مالیات را نخواهند داشت.