در جلسه معاملاتی روز سه شنبه، حتی تک ستارههای بازار نتوانستند به کمک شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران بیایند و بدین ترتیب، این شاخص بیش از یک درصد از ارتفاع خود را از دست داد. طی این جلسه معاملاتی، شاخص کل 634.37 واحد از ارتفاع خود را از دست داد و به رقم 62317.9 واحد رسید. این کاهش هیجانی شاخص کل در طول این جلسه معاملاتی با سرعتهای مختلف به وقوع پیوست. طی یک ساعت نخست بازار، شاخص کل تنها 110 واحد از ارتفاع خود را از دست داد و این در حالی بود که در دومین ساعت از معاملات، شاخص کل 270 واحد از ارتفاع خود را از دست داد. کاهش 120 واحد دیگر از ارتفاع شاخص کل دستاورد سومین ساعت از معاملات بود و کاهش شاخص کل در نیم ساعت نهایی بازار در حدود 130 واحد بود.
این توزیع کاهش شاخص کل میتواند خبر از منفی بودن بازار در جلسه معاملاتی آینده داشته باشد. ارزش کل معاملات این بازار با کاهش بیش از 20 درصدی نسبت به جلسه پیشین خود به رقم 77 میلیارد تومان رسیدو تعداد 33717 تایی معاملات، میانگین ارزش هر معامله را به 2 میلیون و 200 هزار تومان رساند که رقمی پایین محسوب میشود و میتواند موید نزولی بود. بازار در جلسه جاری باشد. بازار فرابورس ایران نیز در این جلسه معاملاتی با کاهش تقریبا یک درصدی شاخص کل خود روبهرو شد. بدین ترتیب، شاخص کل این بازار با 6.8 واحد کاهش به رقم 691.2 واحد رسید.
نکته بسیار مهم جلسه معاملاتی پیشین، دخالت عمیق حقوقیها در بازار و انفعال معاملهگران حقیقی بود. در این جلسه، تنها 15 درصد از خرید و فروش توسط حقیقیها به وقوع پیوست و بقیه 85 درصد معاملات توسط کدهای حقوقی به وقوع پیوست. نکته دیگری که نباید از آن چشم پوشید، آن است که در بین 30 نماد تاثیرگذار در شاخص کل حتی یک نماد با تاثیر مثبت وجود نداشت. همچنین پنج نمادی که بیشترین تاثیرگذاری را در شاخص کل داشتند از گروههای «فلزات اساسی»، «محصولات شیمیایی»، «محصولات نفتی» و «بانکی» بودند. این پنج نماد به تنهایی توانستند بیش از 230 واحد از ارتفاع کل را بکاهند. با عنایت به این موارد، نمیتوان انتظار خاصی را برای جلسه معاملاتی پیشرو از بازار داشت.
شرایط کنونی بازار این ایده را به ذهن میرساند که در آیندهای نهچندان دور میتوان انتظار داشت بازار به سمت فروش هیجانی حرکت کرده و به همین دلیل میتوان شاهد رشد ارزش معاملات بود. این رشد ارزش معاملات اگر با رشد هم ارز تعداد معاملات همراه باشد، نباید انتظار خاصی را از بازار تعریف کرد اما اگر رشد تعداد معاملات کمتر از رشد ارزش معاملات باشد میتوان به ایجاد روندی صعودی امیدوار بود. برای جلسه معاملاتی پیشرو انتظار میرود با روندی نزولی در بازار مواجه باشیم. با شروع معاملات انتظار میرود سرعت کاهش شاخص کم بوده و با گذشت زمان میتوان به پیدایش عرضه نسبی قوی در بازار امیدوار بود. این روند معاملاتی میتواند بازار را برای بازگشتی مناسب آمده سازد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه