شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران در پایان هفته گذشته تغییر چندان زیادی را نسبت به رقم گشایش خود در ابتدای هفته تجربه نکرد و این موضوع تنها به شاخص کل محدود نبود. در هفته گذشته، شاخص کل تنها 108 واحد از ارتفاع خود را از دست داد و این رخداد با صعودی شدن جهت شاخص در پایان همراه بود. در نخستین روز معاملاتی این هفته، شاخص کل 280 واحد از ارتفاع خود را از دست داده و بدین ترتیب شروعی هولناک برای این هفته رقم خورد.
در دومین روز کاری هفته، شرایط به طرز دیگری ادامه یافت. در این روز، معاملات که با پسماند عرضه روز شنبه آغاز شده بودند، به آرامش نسبی رسیده و مسیر شاخص کل در نیمههای زمان معاملات تغییر کرد. بازار در روزهای دوشنبه و سه شنبه صحنه سردرگمی معاملهگران بود و تنها اتفاق قابل توجه در این دو روز، افزایش نسبی ارزش معاملات در روز سه شنبه بود. این افزایش ارزش به ایجاد بستری مناسب برای جهتدار بودن بازار در واپسین روز کاری هفته منجر شد. در روز چهارشنبه، شاخص کل بازار بورس رشدی 180 واحدی را در 150 دقیقه به ثبت رسانید و پس از آن، تقاضا در یک ساعت نهایی هفته کاری گذشته به تقلا افتاد.
بیش از دو هفته است که بازار سرمایه جهتی خاص را انتخاب نکرده است و از زمان برای استراحت روی حمایت خود استفاده کرده است. معاملهگران بازار اعم از حقیقی و حقوقی رغبت چندانی را برای معامله از خود نشان نمیدهند و این مهم در هر دو سمت خریدار و فروشنده صادق است. در روزهای اخیر، نرخ خرید به فروش حقیقیها در حدود یک باقی مانده است.
به عبارت دیگر، در چند جلسه معاملاتی گذشته، کدهای حقیقی خریدوفروششان را به هم ارزی رساندهاند. ارزش پایین معاملات در این بازه زمانی، یکی از صفات بارز انتظار بازار است. در هفتههای اخیر، بازار همواره انتظار رویداد خاصی را کشیده است تا با دست مایه کردن آن جهتی خاص را انتخاب کند. در این میان، طولانی شدن این انتظار به بیحسی بازار منجر شده و اکنون بازار به چیزی بیش از یک اتفاق یا یک خبر نیاز دارد. پیشرفت کند موضوع برجام و برداشته شدن تحریمها نیز از دیگر مسائل مشکلساز بازار به شمار میرود. یکی از معدود نقاط روشن بازار سرمایه و حواشی آن، افزایش قیمت نفت و رسیدن قیمت هر بشکه نفت کرود آمریکا به 50 دلار است. اما این افزایش قیمت نفت، بهتنهایی نمیتواند تأثیر مثبت چندانی بر بازار داخلی کشور اعمال کند.
منطقیترین سناریو برای هفته پیشرو عدمکرنش قابل توجه بازار است. به زبانی دیگر، اگر خبری مهم به گوش بازار نرسد، در این هفته نیز تغییرات زیادی را در شاخص کل و قیمت نمادها مشاهده نخواهیم کرد. با این حال انتظار میرود در روز ابتدایی هفته بازار با مقابله تنگاتنگ اما کمرمق عرضه و تقاضا گشوده شود. پس از گذشت مدت زمانی حدود 30 دقیقه، چیرگی عرضه به اثبات خواهد رسید، اما انتظار میرود این رویه در نیمه دوم بازار تغییر کند. بهصورت کلی، انتظار میرود بازار در دو روز ابتدایی این هفته با فشار عرضه مواجه بوده و پس از آن شرایط به نفع تقاضا تغییر کند.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه