طبق گزارش بانك جهانی در صورتی كه لغو تحریمها از سوی غرب اجرا شود، با بازگشت ایران به بازار جهانی قیمت هر بشكه نفت در سال آینده ١٠ دلار آمریكا كاهش خواهد یافت.
طبق ارزیابی اقتصاددان بانك جهانی برای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، در صورت اجرای توافق هستهای و لغو تحریمها، تولید جهانی نفت یك میلیون بشكه در روز افزایش خواهد یافت كه نتیجه آن كاهش ١٠ دلاری هر بشكه نفت در سال ٢٠١٦ خواهد بود.
براساس محاسبه مؤسسه واشنگتن، توافق هستهای و لغو تحریمها علیه ایران، باعث افزایش تولید خالص داخلی از ٣ به ٥ درصد در سال آتی خواهد شد، هزینهها كاهش خواهد یافت و صنعت نفتی و غیر نفتی رشد خواهد كرد. طبق گزارش بانك جهانی، صادرات ایران میتواند تا ١٧ میلیارد دلار، برابر با ٣،٥ درصد از تولید خالص داخلی رشد داشته باشد و همچنین سرمایهگذاری مستقیم در ایران دو برابر خواهد شد و به ٣ میلیارد دلار در سال خواهد رسید.
بنابر تفسیر روزنامه لوموند، ایران با جمعیت ٧٧ میلیونی كه بیشتر از ٧٠درصد آنها در مناطق شهری زندگی میكنند بازار بزرگی برای محصولات اروپایی محسوب میشود. نیاز به مدرنیزه كردن زیرساختها در این كشور بعد از ٣٥ سال تحریم بسیار زیاد است. كشوری كه اولین منبع گاز طبیعی و چهارمین ذخیره جهانی نفت است فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری است. بریتانیا، چین، هند، تركیه و عربستان سعودی ازجمله كشورهایی هستند كه به احتمال زیاد پس از لغو تحریمها بیشترین افزایش را در مبادلات تجاری خود با ایران خواهند داشت. اقتصاددان بانك جهانی افزود: كاهش قیمت نفت به نفع كشورهای منطقه از جمله تونس و مصر خواهد بود.
پیشبینیهای مورد انتظار
كاهش قیمت نفت ادامه پیدا میكند. بعد از اینكه قیمت نفت به پایینترین حد خود بعد از سال ٢٠٠٠ رسید در بهار نرخ آن ثابت بود و حدود ٦٠ دلار به ازای هر بشكه در بازار نیویورك معامله شد. این ثبات قیمت مدت زیادی دوام نیاورد و قیمت طلای سیاه در ماه ژوییه لغزش داشت. احتمال كاهش بیشتر قیمت نفت با افت اقتصاد چین كه دومین مصرفكننده نفت جهان است و بازگشت ایران به اوپك بیشتر خواهد شد. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران ٣ اوت اظهار كرد كه صادرات نفت این كشور یك هفته بعد از تحریم به ٥٠٠،٠٠٠ بشكه در روز و یك ماه بعد به یك میلیون بشكه در روز افزایش پیدا خواهد كرد.
بـنـابـر مـطـالـعات صورت گرفته Mathieu D'Anjou، اقتصاددان نشریه Mouvement Desjardins، استراتژی تهاجمی عربستان سعودی به هیج وجه برای ایران كه رقیب بزرگ منطقهای این كشور است بیگانه نیست، چراكه ایران نیز به نوبه خود در سال آینده تلاش میكند نفت خود را به فروش برساند. با لغو تحریمهای تجاری و بازگشت نفت ایران به صحنه جهانی، عربستان سعودی بدون درنظر گرفتن كاهش قیمت، تولید نفت خود را به حداكثر خواهد رساند.
با به وجود آمدن چنین شرایطی، تولید نفت اوپك در سه ماه پایانی سال ٢٠١٦ به ٣٣ میلیون بشكه در روز خواهد رسید كه افزایش ١، ٦ میلیون بشكه در روز را نسبت به مدت مشابه سال قبل خواهد داشت. این حجم از تولید باعث ایجاد مازاد نفت در بازار جهانی طی ماههای متوالی خواهد شد.