همه افراد در طول روز زمانی را برای پرداختن به ایدههای احمقانه صرف میکنند. زمانی که شما رویایی را در ذهن میپرورانید و تصور میکنید شاید ایده شما بسیار احمقانه و غیرقابل اجرا باشد درست همان زمانی است که فردی به دنبال اجرایی کردن ایدههایی است که تا چند قرن گذشته، چند سال گذشته یا حتی چند ماه قبل از آن احمقانه، بعید و دور از ذهن به نظر میرسیده است. همه پیشرفتها و تکنولوژی بشر مدیون و مرهون افرادی است که در زمان خود انسانهای احمقی به نظر میرسیدند و از نگاه دیگران ایدههای احمقانهای در ذهن داشتند. شاید اگر 100سال پیش در رابطه با ایده تلفن همراه با کسی صحبت میکردید شما را انسان احمق و خیالپردازی میدانست اما این ایده و بسیاری از ایدههای دیگر که زمانی بعید، احمقانه و دور از ذهن به نظر میرسید امروزه به فرصتی برای سودآوری شرکتهای بزرگ چندملیتی تبدیل شده است.
ستون ایدههای احمقانه حاصل تجربه چند سال گذشتهام ناشی از فعالیت در زمینه ایدهپردازی در دنیای کسبوکار و سرمایهگذاری است. این روش که در برخی شرکتهای بزرگ دنیا بهعنوان شیوهای نو برای جریانسازی در فرآیند خلاقیت و نوآوری در سازمان و زیر نظر واحدهای ایدهپردازی در شرکتها طراحی و اجرایی شده جریان مستمری از ایدههای احمقانه و دور از ذهن را به سازمان ارائه میدهد که حتماً برخی از آنها قابلیت تفکر و تأمل بیشتر و قرار گرفتن در جریان تجاریسازی و سودآوری را دارند.
در این ستون بنا داریم یک گفتمان ایدهپردازی از ایدههای عجیب، دور از ذهن اما قابل تأمل برای مخاطبان صفحه فرصت سرمایهگذاری روزنامه فرصت امروز راهاندازی کنیم. فرصتی که میتواند افکار شما مخاطبان را برای پرداختن به دغدغههای ذهنیتان که زمینههای اقتصادی دارد قلقلک دهد. از سوی دیگر این ستون فرصتی است برای افرادی که دنبال ایدههای خاص برای سرمایهگذاری و شروع کسبوکار یا حتی ایدههایی برای بهبود کسبوکار خود هستند.
***
ایده امروز
اتوماسیون در منزل
سیدسعید میرابراهیمی
سالها در شرکت پست و دیگر سازمانهای دولتی کارهای میدانی انجام دادهام و بسیار دیدهام که وقتی به منزل مسکونی مراجعه میکنم بسیار بیش از حد معمول منتظر باز شدن در و پاسخ افراد میمانم. یک دلیل عمده این مسئله سن بالا یا معلولیت افراد ساکن است که به دلیل فقر حرکتی نمیتوانند به سرعت به در منزل خود بیایند. معمولا یک فرد سالم حداکثر در سه دقیقه میتواند پاسخ فرد مراجعهکننده را بدهد (در را باز کند یا از طریق آیفون داخلی پاسخ بدهد) این زمان حتی در آییننامههای اتحادیه جهانی پست نیز سه دقیقه منظور شده بود (تا سال 2008) و فرض بر این بود که اگر کسی بخواهد از فاصله حداکثر یک کیلومتر به در مراجعه کند این فاصله را در سه دقیقه طی میکند اما وقتی کسی توان حرکتی محدودی داشته باشد گاهی عرض یک اتاق را در زمان طولانی طی میکند.
پیشنهاد من ساخت و فروش در بازکن بیسیم و دیگر امکانات کنترلی در منازل و بعضی سازمانهاست. امروزه اتوماسیون دنیای ما را احاطه کرده است اما گاهی عدم هماهنگی بین سیستمهای اتوماتیک انجام بعضی کارها را سخت میکند. برای مثال درهایی که با برق یا نیروی هیدرولیک باز و بسته میشوند جدید نیستند و همه ما با آن آشنایی داریم اما برای کنترل این درها باید یا کلید مربوطه را فشار دهیم یا ریموت را به سمت آن بگیریم (معمولا ریموت کنترلها یا با امواج رادیویی کار میکنند یا با پالسهای مادون قرمز). حال فرض کنیم یک شرکت تمام مدارهای خودکار یک ساختمان را در یک کنترلر مرکزی تجمیع کند و به جای استفاده از ریموتهای مختلف برای کارهای مختلف از یک ریموت هوشمند برای کنترل کل سیستم استفاده کرده و برای آنکه این ریموت در تمام ساختمان کارایی داشته باشد در همهجای ساختمان رلههایی برای ارسال سیگنالهای ریموت به کنترلر مرکزی نصب شود.
شبیه چنین سیتمهایی امروزه به وفور در بازار موجود است. مثلا گیرنده تلویزیونی بیسیم شبیه موبایل که چند دوربین مداربسته موجود در یک ساختمان را رصد میکند، به نگهبانان امکان میدهد که در حال گشتزنی در ساختمان به دوربینها هم دسترسی داشته باشند. حتی برای روشن و خاموش کردن لامپها هم ریموت و سنسور وجود دارد ولی کنترلر مرکزی که از هر گوشه ساختمان قابل دسترسی باشد (دستکم در ایران) وارد بازار نشده است.