براساس گزارشی که کارشناسان روز دوشنبه منتشر کردند، انرژیهای تجدیدپذیر به لطف کاهش هزینه در سالهای آینده، به پیشرفت و توسعه خود ادامه میدهند. تامین 70درصد برق اروپا تا سال 2040 از انرژیهای تجدیدپذیر خواهد بود و در این زمینه از انرژی گازی در آمریکا پیشی خواهد گرفت.
بنا بر پژوهش اخیر مؤسسه «انرژیهای نوی بلومبرگ»، سرمایهگذاری سالانه در ظرفیت نیروی حاصل از منابع انرژی تجدیدپذیر جهان طی بازه زمانی 2013 تا 2030 تقریبا چهار برابر خواهد شد. همچنین سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر تا سال 2030 با 230درصد افزایش به 630 میلیارد دلار خواهد رسید. بهبود رقابتپذیری در زمینه هزینه فناوریهای بادی و خورشیدی بیشترین سهم را در این زمینه خواهد داشت.
طبق پیشبینیهای مؤسسه «انرژیهای نو بلومبرگ» طی 10 سال آینده، تقاضا برای استفاده از سوختهای فسیلی در تولید انرژی، به پایینترین سطح خود خواهد رسید. بنابراین قیمت گاز و زغالسنگ روند نزولی خود را ادامه خواهد داد. اما این موضوع مانع از تغییر بنیادین در سیستم برق جهانی در دهههای آینده به نفع انرژی تجدیدپذیر مانند باد و خورشید نیست.
به گزارش بلومبرگ، از سال 2008 تاکنون گاز طبیعی به دلیل بهای اندک، مهمترین منبع تولید انرژی در آمریکا شناخته شده است؛ به طوری که در مدتی کوتاه گاز طبیعی توانست مشتریان زغالسنگ را نیز به خود جلب کند. ولی شرایط برای این سوخت فسیلی در حال تغییر است. براساس آمار، قیمت تمام شده تولید نیرو از منابع تجدیدپذیر (انرژی بادی، انرژی خورشیدی، انرژی زمینگرمایی و سوختهای زیستی) در حال افت شدید است و این برای سوختهای فسیلی از جمله گاز طبیعی، خطر بزرگی محسوب میشود.
در سال 2015 انرژیهای تجدیدپذیر تولید 32درصد برق اروپا را بر عهده داشتند. درایالات متحده آمریکا نیز انرژیهای موسوم به انرژی سبز (که در حال حاضر انرژی حاصل از باد، خورشید، گرمای درونی زمین و آبهای روان بهعنوان معروفترین منابع انرژی سبز شناخته میشوند) از 14درصد در سال 2014 به 44درصد در سال 2040 خواهد رسید و با این وجود رونق گاز شیل (گازی که در میان سنگهای سخت و ساختارهای شیل بهصورت درگیر، محصور شده است و آزادسازی آن به استفاده از فناوری موسوم به شکست هیدرولیک نیاز دارد) سهم بازار گاز را از 31درصد به 33درصد افزایش خواهد داد.
یکــــــی از کارشناســـان اقتصادی (Elena Giannakopoulou) در این زمینه میگوید: «یکی از موضوعات شگفتآور که پیشبینیها نشان میدهد این است که گاز به جز در منطقه آمریکای شمالی در دوران طلایی خود نیست.» همچنین وی افزود: «بهعنوان منبع تولید برق در سطح جهانی انرژیهای تجدیدپذیر در سال 2027 از گاز پیش خواهند افتاد و باید برای پیشی گرفتن انرژیهای تجدیدپذیر از زغالسنگ نیز تا سال 2037 صبر کرد.»
براساس این گزارش، توسعه و پیشبرد گسترده انرژیهای تجدیدپذیر بهویژه به دلیل کاهش مداوم هزینه فناوریهای بادی (40 درصد تا سال 2040) و خورشیدی (60 درصد تا سال 2040) است.
اینها منابع ارزان تولید برق در بسیاری از کشورها از سال 2020 و در تقریبا تمام جهان از سال 2030 خواهند بود. همچنین تقاضا برای برق نیز با کاربردهای جدید از جمله خودروهای برقی و نیز توسعه بازار انواع باتریها گسترش مییابد.
بلومبرگ همچنین دلیل کاهش شدید استفاده از سوختهای فسیلی در تولید انرژی را اتمام ذخایر نفت و گاز نمیداند، بلکه یافتن جایگزینهای ارزانتر، علت این کاهش خواهد بود. از آنجا که روند تولید باتریهای مناسب برای استفاده در خودروهای برقی بسیار سریعتر از آنچه در گذشته انتظار میرفت در حال پیشروی است، بهزودی تقاضا برای سوختهای فسیلی به اوج خود خواهد رسید و پس از آن کاهش خواهد یافت.
بلومبرگ در ادامه تصریح کرد که روند رو به افزایش تولید خودروهای برقی نیز به کاهش تقاضای سوختهای فسیلی دامن میزند. هماکنون تولید باتریهای با ظرفیت بالا در دستور کار بسیاری از خودروسازان قرار دارد و روند افزایش این تقاضا برای باتریهای با ظرفیت بالاتر تا سال 2040، افزایش چشمگیری خواهد داشت. این مسئله میتواند استفاده از سوختهای فسیلی را در وسایل نقلیه منسوخ کند.
براساس این گزارش، خودروهای برقی 35درصد فروش خودروهای جدید را در سال 2040 تشکیل میدهند که حدود 41میلیون خودرو خواهد بود. همچنین کشور چین، بزرگترین آلاینده جهان به حساب میآید. در صورتی که این کشور به جای زغالسنگ از انرژیهای تجدیدپذیر در تولیدات خود استفاده کند، به محیطزیست کمک بزرگی خواهد کرد.