گردشگری بهعنوان یک صنعت درآمدزا و رونقدهنده چرخهای اقتصادی کشور، نقش مهمی در ارتباطات بینالملل و اقوام در جهان دارد. زمانی که کشوری امن باشد، صنعت توریسم آن بیشتر میچرخد و درآمد بیشتری هم برای آن کشور به ارمغان میآورد.
البته همانطور وجود صنعت گردشگری در یک منطقه و تردد گردشگران در یک مقصد موجب به وجود آمدن امنیت میشود، اما میتوان عکس این ماجرا را هم متصور شد، چون در برخی مواقع وجود پدیده گردشگری و رفتوآمد گردشگران باعث ناامنی شده است. با این وجود صنعت گردشگری و مقوله امنیت ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. یعنی اگر امنیت نباشد، صنعت گردشگری هم وجود نخواهد داشت. از طرفی هم امنیت داخلی و ملی شاخصترین عامل گسترش گردشگری در هر کشوری است.
با توجه به این مسائل، در تحقیقی که در مورد کشورهای امن گردشگری انجام شده است، ایران، رتبه هفدهم را بهعنوان کشور امن گردشگری در جهان به دست آورد. به این ترتیب و با توجه به مکانهای دیدنی و مقصدهای توریستی که ایران دارد، میتوان به آینده صنعت توریسم و البته درآمدزایی آن در کشور امیدوار بود.
در این گزارش، 20 کشور دنیا بهعنوان امنترین کشورهای دنیا معرفی شدهاند که البته به گفته کارشناسان، ناامنیهای موجود در مصر، سوریه و سایر کشورهای عربی مهمترین مزیت برای ایران است.
بحث مهم بودن صنعت گردشگری و جهانگردی و بودن ایران در فهرست 20 کشور امن دنیا در گردشگری، زمانی روشن میشود که براساس آمار، صنعت جهانگردی در سطح جهانی برای بیش از ۲۰۰ میلیون نفر شغل ایجاد کرده و حدود ۱۱درصد از کل اشتغال جهانی را به خود اختصاص داده است. همینطور زمانی که گردشگران از ایران بهعنوان کشوری امن یاد کنند، میتوان امیدوار همین موضوع را بازتاب دهند و چهرهای خوب از ایران به وجود آورند. به این ترتیب، به گفته بسیاری از کارشناسان باید از امنیت بهعنوان مهمترین رکن توسعه گردشگری یاد کرد.
البته این امنیت تنها به معنای حفاظت گردشگر از شر دزدان و تبهکاران نیست. زیرا موضوعاتی مانند تلفات جادهای ایران که کشور را در صدر تلفات جادهای دنیا قرار داده و سقوط هواپیمایش هم در آن به راحتی اتفاق میافتد، کار را با مشکل مواجه خواهد کرد.
به هرحال، باتوجه به تمام اینها، آمار ورود گردشگران خارجی برای امسال، رشد قابل ملاحظهای داشته است. به طوری که 23 هزار و 625 گردشگر خارجی در سه ماهه اول امسال به کشور وارد شدند. این در حالی است که به گفته معاون سازمان گردشگری کشور، در مدت مشابه سال قبل تنها حدود هفت هزار و 495 گردشگر به ایران آمده بودند.
به این ترتیب، میزان ورودی گردشگر خارجی در کشور بیش از سه برابر شده است. به عبارتی ورود این گردشگران با 215درصد رشد همراه بوده است. ناامنترین کشور دنیا تا شش ماه پیش، در گزارش کشورهای امن گردشگری، مصر معرفی شده بود. به گزارش سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) مصر ظرف دو سال با 10درجه تنزل از نظر امنیت گردشگری در پایینترین درجه جدول رقابتی گردشگری و سفر جهان قرار گرفت. در شاخصهای اعلام شده، مصر فقط از پاکستان، چاد و یمن ایمنتر است.
با نگاهی به جدول منتشرشده از سوی معتبرترین سازمان گردشگری جهان، جایگاه این کشور درسطح جهانی 85 و 10 درجه پایینتر از رتبه آن در ارزیابی قبلی بوده است. علت این تنزل رتبه مصر البته ناآرامیهای سیاسی چند سال گذشته در این کشور بوده است. این کشور در میان 15 کشور خاورمیانه و شمال آفریقا هم با پایینترین امتیازها، رتبه 15 را به دست آورده است.
اما در مقابل مصر، آلمانها قرار دارند. آنها امنترین کشور برای گردشگران در دنیا هستند. یکی از سازمانهای معتبر فعال در حوزه صنعت گردشگری، آلمان را بهعنوان امنترین مقصد گردشگری جهان معرفی کرده است. علاوه بر کشورهایی که به طور کل برای گردشگران امن هستند یا نه، سایت گردشگری «سیلیکون تراول» در گزارشی به معرفی هشت کشور ناامن برای گردشگران زن پرداخته است. کشورهایی از جمله هندوستان، برزیل و ترکیه به ترتیب در ردههای اول تا سوم کشورهای نا امن گردشگری برای زنان قرار دارند.
منبع: پایش پرس