تامین ذخایر راهبردی کالای اساسی در راستای امنیت غذایی و افزایش کل تولیدات کشاورزی با 15.4درصد رشد از حدود 97میلیون تن در سال 92 به بیش از 112میلیون تن در سال 94 از دیگر اقدامها برای بهبود امنیت غذایی است. به گزارش روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی طی دو سال اخیر، وزارت جهاد کشاورزی به رونق اقتصادی، توسعه و تجارت محصولات کشاورزی نگاه استراتژیک داشته بهطوریکه با مجموعه اقدامهای صورت گرفته، تراز تجاری کشاورزی و غذایی روند مثبت را طی کرده و از منفی 8.1میلیارد دلار سال 92 به منفی 5.4میلیارد دلار در سال 93 بهبود یافته است. پیشبینی میشود این روند در سال 94 باز هم ادامه یابد.
همچنین در راستای حفظ، احیا و پایداری منابع و توان تولیدی کشور، طی دو سال اخیر، سامانههای نوین آبیاری در سطح 270هزار هکتار و شبکههای آبیاری و زهکشی در سطح 200هزار هکتار به اجرا درآمده است. طی این مدت، عملیات آبخیزداری نیز در سطح یکمیلیون و 340هزار هکتار صورت گرفته که طبق برآوردها، با این سطح از آبخیزداری، علاوه بر تقویت پوشش گیاهی، حداقل 500متر مکعب آب در هر هکتار ذخیرهسازی میشود.
از سوی دیگر، توسعه کشت نشایی به جای بذرکاری با تولید بیش از یکمیلیارد نشا و با صرفهجویی آب به میزان حداقل 3هزارمتر مکعب از دیگر اقدامها در حوزه حفظ و احیای منابع آبی بهشمار میرود. اجرای عملیات جنگلکاری در 90هزار هکتار اراضی کشور و عملیات بیابانزدایی و کنترل کانونهای بیابانی در سطح 59هزار هکتار از اقدامهای وزارت جهادکشاورزی به منظور تقویت پوشش گیاهی طی دو سال اخیر کشور است.
این گزارش میافزاید: برای حفظ و صیانت از منابع طبیعی و اراضی کشاورزی اقدامهای مهمی صورت گرفته که از آن جمله میتوان به ارتقای 60درصدی ضریب حفاظتی اراضی کشاورزی نسبت به سال 92، کاهش 50درصدی تخلف و تغییر کاربریهای غیرمجاز نسبت به سال 92 و راهاندازی یگان ویژه حفاظت اراضی کشاورزی برای نخستینبار در 250 نقطه بحرانی کشور اشاره کرد. در حوزه حفظ و پایداری منابع و توان تولید کشور همچنین طرح کاداستر اراضی کشاورزی به میزان 2میلیون هکتار و انجام توافقات با سازمان ثبت اسناد کشور برای صدور اسناد اراضی کشاورزی و بهسازی جنگلهای بلوط (غرب کشور) با مشارکت مردم در سطح 21هزار و 880 هکتار انجام گرفته است.
در مدت روی کار آمدن دولت یازدهم، میزان تولید و سطح حمایتهای عمومی دولت از کشاورزان افزایش را نشان میدهد بهطوریکه بیش از 28هزار دستگاه انواع تراکتور و کمباین و بیش از 26هزار دستگاه انواع ادوات عمده کشاورزی به کشاورزان تحویل و 50 رقم اصلاح شده بذر و نهال در بخشهای زراعت و باغبانی تولید و معرفی شده است. تامین مناسب، بهموقع و تثبیت قیمت کودهای شیمیایی، اعلام بهموقع و مناسب قیمتهای خرید تضمینی محصولات کشاورزی و تامین، فرآوری و دسترسی آسان کشاورزان به انواع نهادههای مورد نیاز مانند نهالهای شناسنامهدار، بذور با کیفیت، سموم، آفتکشها و واکسنهای دامی نیز از دیگر اقدامها به منظور افزایش سطح حمایتهای عمومی دولت از تولیدکنندگان محسوب میشود.
از سوی دیگر با روی کارآمدن دولت یازدهم تلاش شده ضریب امنیت غذایی با اتکا به تولیدات داخلی افزایش یابد و بررسیها و آمارها نیز از افزایش 67درصدی میزان خرید گندم داخلی از 4.8میلیون تن سال 92 به بیش از 8میلیون تن در سال 94، افزایش 400هزارتنی تولید شکر استحصالی از چغندرقند و نیشکر نسبت به سال 92 با تولید یکمیلیون و 500 هزارتن در سال 94 و دستیابی به رکورد بیسابقه تولید این محصول طی 20 سال گذشته حکایت میکند.
در این مدت واردات و مازاد بر نیاز مصرف برای حمایت از تولید داخل 30درصد کاهش داشته و بخش کشاورزی توانسته است در فضای کسبوکار کشور سهم 32.6درصدی را به خود اختصاص دهد. صادرات 332هزار تنی مرغ و تخممرغ برای نخستینبار از کشور طی این دوره اتفاق افتاده که نشانهای از توسعه تجارت محصولات کشاورزی است. در دولت تدبیر و امید، وزارت جهاد کشاورزی به دنبال ایجاد ظرفیتهای جدید تولید محصولات کشاورزی بوده و در این راستا میتوان به آبزیپروری در آبهای دریاهای جنوب و شمال کشور با استفاده از فناوری پرورش ماهی در قفس و با پیشبینی تولید 200هزار تن طی برنامه ششم توسعه، زراعت گیاهان دارویی و توسعه و گسترش صنایع فرآوری، بستهبندی و بازاریابی محصولات تولیدی اشاره کرد.
این وزارتخانه همچنین برای ایجاد ظرفیتهای جدید تولید به سمت توسعه کشت محصولات زراعی مانند کشت پاییزه چغندرقند به دلیل محدودیت آبی با اتکا به ارقام سازگار و ایجاد باغهای دیم مثمر در اراضی شیبدار با بارش بیش از 400 میلیمتر روی آورده است.