همیشه سایتهایی مثل آمازون که پر از کتابهای مختلف به انواع زبانها و با انواع موضوعات بودهاند، جذابیت خاصی برای کتابخوانها داشتهاند. با این حال بسیاری از کرمکتابهای ایرانی برای خرید آنلاین کتاب با مشکل روبهرو بودهاند و امکانات لازم را برای پرداخت اینترنتی بینالمللی نداشتهاند. البته سایتهای ایرانی فروش کتاب بخشی از مشکل را جبران کردهاند و امکان خرید آنلاین را برای ایرانیها فراهم کردهاند، اما همچنان کتابهای خارجی زیادی از دسترس کاربران ایرانی خارجاند و تنها عکسهایشان برای آنها قابل رویت است اما در بسیاری از نقاط جهان خرید آنلاین کتاب از فروشگاههای سراسر دنیا در جریان است.
در ژوئیه 2010 تایم گزارشی از روندی که خرید فروش آنلاین کتاب طی کرده است منتشر کرد. بر این اساس آمازون که فروش آنلاین را با کتاب شروع کرده بود نقطه مهمی در آغاز و پیشرفت این تبادلات است. در 16 ژوئیه 1995 آمازون تنها یک سایت تازهتاسیس برای نقل و انتقال کتاب بود. اما چیز زیادی نگذشت که کار این سایت به یک تجارت عظیم تبدیل و به سراسر دنیا کشیده شد و مرز فعالیتهای آن از انواع کالاها گذشت. کتابفروشی آنلاین همه چیز را عوض کرد. حالا 20 سالی هست که کتابفروشان سنتی و تاجران قدیمی شروع به مبادله آنلاین کتاب کردهاند. هر روز سایتهای جدیدی به این جریان وارد میشوند و بخشی از بازار آنلاین کتابها را در دست میگیرند.
تاملیTomely سال گذشته راهاندازی شد و هدفش فروش کتاب نویسندهها و ناشران مستقل است. آلپنوولف (Alpenwolf) که یکی از سازندگان بینالمللی بازی است از طریق فروشگاههای داخلی بازیها شروع به فروش کتاب کرده. کتابخانههای جدید در قالب اپلیکیشنها هر روز به برنامههای تلفنهای همراه اضافه میشوند و به خریداران کتاب این فرصت را میدهند که قبل از خرید کتابها آنها را ورق هم بزنند و از محتوایشان باخبر شوند. این نوآوریها در فروش اینترنتی کتاب هر روز شکل تازهای پیدا میکند. در این میان هر فروشندهای که امکانات بیشتری برای تهیه و توزیع کتابها داشته باشد میتواند بار بیشتری برای خودش ببندد.
بعضی از ایدههای جدید هم برای استفاده دوباره از کتابهای دست دوم اجرا شدهاند. We Buy Books یا «ما کتاب میخریم» یکی از این ایدههاست که در شرحش آمده: «بحران اقتصادی باعث شده بسیاری از افراد به دنبال راههایی برای پول درآوردن بیشتر بگردند. فروش آنلاین کتابها یک راه ایدهآل است برای اینکه کمی پول اضافی به دست بیاورید و صرف بهتر کردن سفر آخر هفته خانوادگیتان کنید یا با آن کادوی بهتری برای دوستتان بخرید. این یک فرصت برای پول درآوردن از فروش آنلاین کتاب است. روال این کار ساده است و تنها چند دقیقه طول میکشد.» این سایت از کاربران میخواهد کتابشان را معرفی کنند تا پیشنهادی در رابطه با قیمت آن از سایت دریافت کنند و درصورتیکه تمایل داشتند بدون هیچ هزینهای کتاب را با آن قیمت به سایت واگذار کنند و پولش را بگیرند.
همه چیز درباره خریدوفروش آنلاین کتاب به سودآوری و پول ختم نمیشود. کتابها برای فعالیتهای خیرخواهانه در جهان هم وارد تجارت الکترونیک شدهاند. Betterworldbooks یکی از پروژههای خریدوفروش آنلاین کتاب است که هدفش را استفاده از قدرت تجارت برای ساختن دنیایی بهتر معرفی میکند. سه جوان دانشجوی دانشگاه نتردام در سال 2002 این سایت را بنیان گذاشتند و در توصیفش گفتهاند: «ما یک شرکت سنتی نیستیم که برای به دست آوردن ارزشافزوده کار میکند. مسئولیت اجتماعی در مرکز کار ماست. شما فرض کنید در DNA ماست! ما فصل تازهای از فروش آنلاین کتاب را شروع کردهایم. ما فکر میکنیم تحصیلات و دسترسی به کتاب از حقوق اولیه انسانی است. برای همین است که کتابهایی که اینجا فروخته میشوند به ایجاد پروژههای سوادآموزی در آمریکا و سراسر جهان کمک میکند. ما هر کتابی را روی این وبسایت به یک نیازمند آن در دنیا میرسانیم.»
آنها برای خودشان ماموریتی خیرخواهانه قائلند و میگویند: «از آنجایی که تصور میکنیم تقریبا تمام کتابها ارزشی ابدی دارند و پتانسیلی برای تغییر جهان در خود نهفتهاند، ما کارمان را پیدا کردن خانههای جدید برای کتابهایی که مردم دیگر آنها را نمیخواهند میدانیم. ما تا به حال بیش از 10 میلیون کتاب به برنامههای خیرخواهانه در سراسر جهان اهدا کردهایم. چهار شریک ما در آموزش ابتدایی «کتابهایی برای آفریقا»، «جایی برای خواندن»، «کمکهزینه جهانی» و «مرکز ملی آموزش خانوادهها» هستند.»
سایتهایی هم برای تبادل کتاب طراحی شدهاند و کتابخوانها در آن عضو میشوند تا با پیدا کردن صاحب کتابی که دنبالش میگردند او را به عوض کردن آن با یک کتاب دیگر ترغیب کنند. به این ترتیب هم پولی برای تهیه کتاب جدید خرج نکردهاند، هم آن را به دست آوردهاند و هم مجبور نیستند یک کتاب خوانده شده را در کتابخانهشان نگه دارند. فرد مقابل هم کتابی جدید به دست آورده و از شر کتابی که دیگر نمیخواهد خلاص شده است!