مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب کشور از بحرانی بودن وضعیت آب خبرداد و گفت: برای احیای هورالعظیم هیچ آب مازادی در سدهای حوضه کرخه وجود ندارد. محمد حاجرسولیها در نشستی خبری که دیروز در وزارت نیرو برگزار شد، در پاسخ به سوال «فرصتامروز» درباره احتمال رهاسازی آب ذخایر پشت سدها برای احیای هورالعظیم، تاکید کرد: یکی از اهداف اصلی سدها در کشور، تامین آب شرب است. وی افزود: یکی از مشکلدارترین حوضههای آبی کشور، کرخه است. از قدیم برای تامین آب این حوضه مشکل داشتیم. حدود هفت یا هشت سال پیش کانالی در این منطقه احداث شده بود تا آب کارون برای تامین بخشی از نیازهای کرخه منتقل شود. این کانال حدود 20 تا 30 میلیون متر مکعب آب را منتقل میکند.
این مقاممسئول گفت: در سال جاری در حوضه کرخه نسبت به سال گذشته حدود 400 میلیون مترمکعب حجم آب مخازن سدها کاهش یافته است. آورد سدهای کشور نسبت به میانگین 50 درصد و نسبت به سال گذشته 22 درصد کاهش داشته است. مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب با اشاره به کاهش بارندگی در بسیاری از مناطق کشور، حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور را یک میلیارد و 330 میلیون متر مکعب اعلام کرد.
وی ادامه داد: پوشش برفی کشور در حال حاضر 160 هزار کیلومتر مربع است درحالیکه سال گذشته 205 هزار متر مربع پوشش برفی داشتیم. متاسفانه آب مذاب حاصل از پوشش برفی سال جاری هم نسبت به سال گذشته کاهش 15درصدی دارد. این مسئله نشاندهنده وضعیت بسیار بحرانی آب کشور است. حاجرسولیها با تاکید بر اینکه وزارت نیرو هیچ پروژه انتقال آب جدیدی را در دستور کار ندارد، از عدم تخصیص اعتبار و ردیف بودجه برای پروژه انتقال آب از چهارمحالوبختیاری به کرمان خبر داد.
وی افزود: تخصیص آب این پروژه مربوط به 17سال قبل بوده و بخشخصوصی مایل به اجرای چنین طرحی است. اما با توجه به اینکه هنوز بخشخصوصی آمادگی خود را برای آغاز طرح اعلام نکرده است، نتیجه میگیریم در سال آینده طرح انتقال آب به کرمان اجرایی نخواهد شد. مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب در پاسخ به انتقادات مطرح شده به سدسازی و ریزگردهای ناشی از آن تاکید کرد: سدها برای تامین آب شرب کشور ساخته میشوند و بسیاری از کلانشهرها به آب ذخیره شده در پشت این سدها وابسته هستند.
وی با اشاره به اینکه در سال آینده 14 کلانشهر کشور با بحران آب روبهرو خواهند بود، بیان کرد: آب مورد نیاز بسیاری از این شهرها توسط سدها تامین میشود و کمبود در کلانشهرها ناشی از کاهش آورد سدها است. حاجرسولی در ادامه به این نکته نیز اشاره کرد که از مجموع 640 سد موجود در کشور 300 سد توسط وزارت نیرو ساخته شده و بقیه سدهای کوچکی هستند که توسط وزارت جهادکشاورزی ایجاد شده است.
وی افزود: از مجموع 300 سد ساخته شده توسط وزارت نیرو 24 تا 25 سد دارای مشکلات طراحی هستند و براساس پیشبینیهای انجام شده، آب پشت آنها ذخیره نشده است. مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: بیشتر سدهای مشکلدار مربوط به سازههای ایجاد شده توسط وزارت جهادکشاورزی و سدهای کوچک معیشتی ایجاد شده توسط وزارت نیرو است. اما پنج سد بزرگ ملی هم دارای مشکل محاسباتی هستند.
به گفته وی سدهای رییسعلی دلواری در بوشهر، کارده، درونگر و یعقوبی در خراسان رضوی، شورک شیروان در خراسان شمالی و فریم صحرا در مازندران جزو سدهای ملی مشکلدار کشور هستند.