مدیر دفتر تجهیز منابع مالی و مشارکتهای غیردولتی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: اجرای 20 مجتمع آب روستایی با مشارکت بخش خصوصی در سطح کشور میتواند در بهبود وضعیت این بخش موثر واقع شود. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو، سیدحمید رضا کشفی افزود: واقعی شدن تعرفهها موجب میشود طرحهای مشارکتی آب و فاضلاب و بخش خصوصی خودگردان شوند. وی اضافه کرد: در بعضی طرحها مانند تصفیهخانههای آب رشت، مهاباد و سلماس تفاوت قیمت تمام شده و تعرفه تکلیفی بسیار اندک است و با اندکی افزایش تعرفه این طرحها میتوانند خودگردان شوند. مدیر دفتر تجهیز منابع مالی و مشارکتهای غیردولتی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با تاکید بر اینکه مجتمعهای آبرسانی روستایی در صورت پایداری منابع آب مناطق توسعه مییابد، اظهار داشت: طی روزهای آینده مناقصه اجرای این مجتمعها با پوشش جمعیتی یک میلیون و 200 هزار نفر در 2 هزار روستای کشور انجام خواهد شد. وی با اشاره به تغییر رویکرد صنعت آب و فاضلاب کشور در جذب اعتبار بخش خصوصی گفت: سال 1386 بحث توسعه مشارکت به جای تجهیز منابع در بخش آب و فاضلاب تحت پیگیری قرار گرفت که در این روش بر خلاف روش تجهیز که تسهیلات اخذ شده توسط دولت بازپرداخت میشود، محصول تولید شده دارای ارزش اقتصادی است و از محل فروش این محصول سود سرمایهگذار حاصل میشود. کشفی اضافه کرد: این روش با ایجاد تاسیسات آب شیرینکن در شهر قم در کشور آغاز شد و هماکنون حدود 80 قرارداد BOT به ارزش 4 هزار میلیارد تومان در کشور وجود دارد و این حجم سرمایهگذاری در نهایت از محل فروش محصول که همان آب یا پساب تولیدی است، بازگشت خواهد داشت. این مقام مسئول خاطرنشان کرد: حضور فعال بخش خصوصی نتیجه تغییر ساختاری، حقوقی و قانونی در سطح کلان تصمیمگیری کشور است که فضا را برای سرمایهگذاری در بخش آب و فاضلاب مهیا کرده است.
وی یادآور شد: در گام اول با تضمین خرید، سرمایهگذار از فروش محصول خود اطمینان دارد و در گام بعدی اختصاص ردیف تضمینی آب و پساب برای جبران تفاوت تعرفه تکلیفی و قیمت تمام شده است که دولت به سرمایهگذار پرداخت میکند و با این کار ریسک سرمایهگذاری در این بخش به حداقل رسیده است. به گفته کشفی، طی چند سال گذشته بخش خصوصی تمایل چندانی برای حضور در بخش آب و فاضلاب نداشت و دست اندرکاران این بخش به دنبال مجاب ساختن سرمایهگذاران برای حضور در طرحها بودند اما اکنون مناقصههایی در کشور برگزار میشود که با توجه به حضور بیشمار شرکتها، برخی در مرحله پیش ارزیابی
حذف میشوند.
کشفی با بیان اینکه اکنون 130 طرح در بخش آب و فاضلاب به ارزش 7 هزار میلیارد تومان در آستانه مناقصه قرار دارد، افزود: صنعت آب و فاضلاب برای سال آینده 600 میلیارد تومان ردیف تضمینی خرید آب و پساب نیاز دارد که با این میزان امکان جذب 6 تا 7 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری وجود دارد.