صدای زنگ تلفن که آمد، شلنگ آب را در باغچه رها کرد و میخواست برای پاسخ به تلفن به داخل برود که پسرکوچک همسایه به او تذکر داد تا شیر آب را قبل از رفتن ببندد. او با دلخوری به کودک گفت: «گذاشته بودم درخت سیراب بشه، به تو چه مربوطه فسقلی؟ برو پلیس پدرومادرخودت شو!»سالهاست که خشکسالی و کم آبی در سراسر دنیا یک تهدید جدی تلقی میشود، اما همه مردم با این دشمن جهان، یکسان رفتار نکرده، بعضی در پاسخ به اعتراض دیگران برای شیوه غلط مصرف آب میگویند: «من کم مصرف کنم، سختی بکشم که پولدارها منبعهای آب و استخرهاشون رو پرآب کنند و شبها بخوابند توی وانهای جکوزی دارشون؟»
البته سازمان آب، به سراغ آنها خواهد رفت، شاید جریمه شوند و شاید در نهایت، پول زیاد به کمک آنها برسد و با پرداخت جریمه، دوباره به همان روش قدیم زندگی کنند، اما وقتی اصلا و ابدا آب وجود نداشته باشد چه؟ آیا غلط بودن شیوه زندگی دیگران، دلیل درستی برای بد و غلط زندگی کردن ما میتواند باشد؟
در سالهای اخیر، بیشتر مردم آلمان، برخلاف بسیاری دیگر از ملل دنیا، هشدارهای پیدرپی سازمان ملل و گزارش سازمانهای محیط زیست درباره خطر خشکسالی و کمبود آب در جهان و اعلام نتیجه تحقیق دانشمندان که در گزارش خود اعلام کرده بودند: «اگر مردم جهان به میزان فعلی به مصرف آب ادامه دهند تا سال ۲۰۲۵ بیش از دو سوم جمعیت جهان در شرایط کمبود جدی آب قرار میگیرند و یک سوم بقیه در شرایط کمیابی آب زندگی میکنند،» را بسیار جدی گرفته، برای پیشگیری آستینها را بالا زده، چند سال است در کنار تغییر الگوی مصرف، طرحهای جدیدی برای صرفهجویی بیشتر آب طراحی و پروژههای زیادی را در اینباره اجرا کردند.
آلمانها، قبل از آنکه به وارد کردن آب در زمان کمبود کشورشان درآینده فکر کنند یا دنبال مقصر کمبود آب باشند، درکنار جستوجو برای تامین منابع تازه آب و ذخیره آن، به دنبال روشهای تازهتر برای صرفهجویی آب هستند. برای مثال، تقریبا میزان چکه کردن سیفون توالت یا هرزرفتن آب به داخل یا از مخزن آب و اتصالها به خارج تقریبا صفر است.
(در ایران، شما چند توالت فرنگی با سیفون سالم، یا شلنگ آب یا شیر دستشویی را که چکه نمیکند، سراغ دارید؟) تقریبا در همه مکانهای عمومی، اداره و سازمانها شیرهای آب مجهز شدهاند تا بلافاصله بعد از دور شدن دست، ریزش آب بهصورت خود کار قطع شود و درتمام شیرآلات طراحی شده جدید، میزان حرارت آب ثابت است که برای گرم وسرد شدن آب لزومی به باز نگه داشتن و هدررفتن آب نباشد یا مثلا مردم در قاره اروپا هم مسواک میزنند، اما آنها عقیدهای به رابطه مستقیم بین شیر آب بازمانده و شنیدن صدای آب جاری که وارد فاضلاب میشود با سفیدی و نظافت دهان و دندان ندارند!
از طرف دیگر، به آموزش استفاده از روشهای تازه برای مصرف آب به کودکان توجه زیادی شده، با دقت و وسواس «چگونگی مصرف صحیح» را به کودکان آموزش میدهند. آنها از کودکی به فرزند خود یاد میدهند، در وقت استحمام از هدر رفتن آب باید جلوگیری کرد یا چطور گیاهی را انتخاب کند که به فضای سبز کمک کرده اما گیاه یا گلدانی را انتخاب کند که متناسب با نور و فضا، به آبیاری کمتری نیاز داشته باشد. آلمانها کودکان را بهصورت «پلیس مصرف آب» تربیت میکنند، به درون اجتماع میفرستند.
مردم هم تذکر این پلیسهای کوچولو را جدی میگیرند، به سن و قد کسی که حرف درستی میگوید کاری ندارند و به آنها احترام میگذارند، از پیشنهاد یا انتقاد آنها استقبال و تشکر میکنند، چرا که همگی نه از سراجبار، بلکه از روی انتخاب میخواهند که در مصرف آب، این مایع حیات صرفهجویی کنند.
روزنامه نگار و جهانگرد