میتوان گفت که پیتزا (Pizza) یکی از شناخته شده ترین غذاها در سطح جهان است، تنوع در طعم و رنگ این غذا یکی از دلایل شهرت آن به شمار میرود.
این غذا به طور کلی با نام ایتالیا گره خورده است که با استفاده از خمیر مخصوص در فر پخته شده و معمولا به شکل گرد تهیه میشود.
روی خمیر با گوجه فرنگی و پنیر موزارلا پوشانده میشود. سایر مواد غذایی مانند سوسیس و انواع سبزیجات که برای طبخ این غذا مورد استفاده قرار میگیرد بر اساس منطقه، فرهنگ و ذائقه شخصی متفاوت است.
در حال حاضر رستوران های زنجیره ای زیادی در تمام دنیا دیده میشود که این فست فود را در طعم های مختلف به مشتریان خود عرضه می کنند.
اگر دوست دارید تا با گذشته این غذا و اطلاعاتی درباره آن آشنا شوید پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
آشنایی با تاریخچه پیتزا
اکثر افراد بر این باور هستند، اولین غذایی که با نام پیتزا اختراع شد مربوط به حدود 200 سال پیش در ناپل ایتالیا است.
پخت این غذا نیاز به دمای 200 تا 250 درجه سانتیگراد دارد که در آن زمان به سختی اجاق خانگی میتوانست به چنین دمایی برسد. به همین دلیل مواد آن را در خانه درست میکردند و به نانوایی شهر میدادند تا بپزد.
در ژوئن 1889، سرآشپز ناپلی، رافائله اسپوزیتو، مارگریتا را به افتخار ملکه مارگریتا طبخ کرد و اولین نمونه هایی بود که برای پخت آن از پنیر استفاده می شد.
این غذا توسط مهاجران ایتالیایی وارد کشورهای دیگر شد و به دلیل طعم خوبی که داشت در بین مردم به یکی از غذاهای مورد علاقه تبدیل شد.
با گذشت زمان رستوران های زیادی در بسیاری از کشورها به پخت انواع این فست فود مشغول شدند، نخستین رستورانی که در ایران فعالیت خود را در زمینه تهیه این غذا آغاز کرد نیز مربوط به سال 1340 است.
شاید شما هم یکی از میلیون ها طرفدار این غذای خوشمزه باشید که با شنیدن نام آن لبخند بر لبتان بنشیند.
به دنبال شهرت جهانی این غذا و رونق گرفتن صنعت غذا، در هر شهر و محل های میتوان بهراحتی برای سفارش پیتزا ز رستوران های نزدیک محل سکونت خود اقدام کرد.
برخی از حقایقی که درباره این غذای خوشمزه و لذیذ وجود دارد و شاید برای شما هم جالب به نظر برسد شامل موارد زیر است:
گرانترین پیتزای جهان
برخی از مواد تشکیل دهنده این غذای گران ایتالیایی شامل 3 نوع خاویار، خرچنگ، پونه کوهی سیلنتو، پنیر موزارلا و نمک دریایی استرالیایی است.
فروش pizza در آمریکا
تقریبا هرساله 3 میلیارد از این غذا در آمریکا به فروش میرسد که البته باید به این رقم 1 میلیارد نمونه های یخ زده ای که در فروشگاه ها عرضه میشود را هم اضافه کرد.
طبق رکوردهای جهانی گینس، بزرگترین نمونه دایرهای جهان در هایپر مارکت نوروود در آفریقای جنوبی و در سال 1990 به ثبت رسید.
این Pizza غول پیکر 122 فوت و 8 اینچ پهنا داشت و وزن آن 26883 پوند بود، بعد از آن نیز در سال 2005 بزرگترین نمونه مستطیلی شکل از این غذا در آیووا فالز تهیه شد.
بیل باهر، صاحب رستوران و تیمی متشکل از 200 کمک، نمونه های 129 در 6.98 فوتی را با استفاده از 4000 پوند پنیر، 700 پوند سس و 9500 بخش پوسته درست کردند.
این نمونه بزرگ نیز در صورتی که به هر فرد 10 تکه داده میشد، برای سیر کردن 5200 نفر از ساکنان شهر کافی بود.
در حال حاضر نیز این رکورد در دست تعدادی از سرآشپزهای ایتالیایی است که در 2012 نمونه هایی از این غذا را با 13580 مترمربع در رم تهیه کردند.
فیلم Pizza Man که در سال 2011 منتشر شد، تنها فیلمی است که بر اساس یک ابرقهرمان و با موضوع Pizza ساخته شده است.
این بازیگر نقش فردی را بازی میکند که وظیفه تحویل سفارشات این فست فود را بر عهده دارد و دارای قدرت فوق العاده ای است که از خوردن یک گوجه فرنگی اصلاح شده ژنتیکی بهدست می آورد.
این فیلم را میتوان تنها موردی دانست که بر اساس این غذای دوست داشتنی ساخته شده است.
فیلادلفیا دارای یک موزه بهنام Pizza Brain است که بزرگترین مجموعه خاطرات مربوط به این غذا در جهان را در خود جای داده است.
این موزه دارای انواع مختلف Pizza از نقاط مختلف جهان است. کتاب رکوردهای جهانی گینس این مجموعه را در سال 2011 به عنوان بزرگترین مجموعه اقلام مرتبط با این غذا در جهان تأیید کرد.
طرز تهیه پیتزا پپرونی آن را به یکی از معروفترین نمونه های این غذا تبدیل کرده است. برای تهیه پپرونی از یک نوع کالباس تند که از گوشت گوساله تهیه شده، استفاده می کنند.
البته در برخی موارد نیز از کالباس معمولی برای طبخ آن استفاده می کنند و با استفاده از فلفل، تندی آن را به حد دلخواه می رسانند.
ایتالیایی ها و به ویژه ناپلی ها، Pizza را به عنوان یک غذای سنتی بسیار جدی می گیرند. از همین رو لایحه هایی به مجلس این کشور ارائه شد تا از پیتزای سنتی ایتالیایی (traditional Italian pizzas) محافظت کند.
در این لایحه که مواد و روش های فرآوری مجاز را برای آن مشخص می کند، فقط نمونه هایی که از این دستورالعمل ها پیروی می کنند، در ایتالیا می توانند traditional Italian pizzas نامیده شوند.
این کشور همچنین درخواست کرده که اتحادیه اروپا از برخی مدل های سنتی که در ایتالیا تهیه می شود مانند مارگریتا و مارینارا محافظت کند.
در حال حاضر برخی از افراد اعتقاد دارند که انواع Fast Food مضراتی دارند اما با وجود سرانه مصرف بالایی که این نوع غذاها دارند میتوان گفت که برخی از آن ها میتوانند فوایدی نیز داشته باشند.
شاید برخی مدل های Pizza حاوی مواد چرب و نمک فراوان باشند و نگرانی هایی در مورد تاثیر منفی این غذا بر سلامتی افراد ایجاد کنند اما در صورتی که در مصرف آن زیاده روی نشود، ضرر چندانی برای افراد ندارد.
اگر به Pizza علاقه دارید و می خواهید با مصرف درست آن سلامت خود را نیز حفظ کنید، بهتر است به دنبال رستورانی باشید که از مواد مرغوب و تازه برای تهیه آن استفاده میکند.
حتی امکان طبخ این غذا در خانه نیز وجود دارد و شما میتوانید با کمک مواد سالمی همچون گوجه فرنگی تازه، فلفل دلمه ، قارچ، اسفناج، کدو سبز، بادمجان و برخی موارد دیگر یک غذای سالم برای خود تهیه کنید.
پنیر موزارلا نسبت به بسیاری از نمونه های دیگر چربی کمتری دارد. پنیر فتا، که محتوای چربی اشباع شده کمتری است نیز اغلب در دستورالعمل های خانگی مورد استفاده قرار میگیرد.