گرانی یا ارزان بودن تعرفههای مخابراتی نسبت به کیفیت خدمات ارائه شده بحثی است که همیشه نارضایتیهایی را به همراه داشته و دارد. ازطرفی، مردم از تعرفهها راضی نیستند و آن را بالا میدانند و از طرف دیگر، مسئولان مربوطه این تعرفهها را پایین میدانند و معتقدند که ایران در جهان پایینترین نرخ خدمات مخابراتی را دارد و این مسئله با توجه به کیفیت خدمات ارائه شده ناعادلانه است.
جـمـعـه گـذشته این اخـتـلافنظر، در بـرنـامه «مناظره» که از صداوسیما پخش شد بسیار ملموس بود. در بخش نظرخواهی این برنامه تلویزیونی از مخاطبان خواسته شد تا دیدگاه خود را با عنوان «از کیفیت کدام خدمت تلفن همراه خود رضایت دارید؟» بیان کنند. در این نظرسنجی که حدود 315 هزار نفر شرکت کردند 82.63 درصد شرکتکنندگان به گزینه «هیچکدام» رأی دادند. این درحالی بود که مسئولانی که در این برنامه شرکت داشتند، مقدار اختلالات مخابراتی را در حد استاندارد دانسته و معتقد بودند، حتی در بعضی مواقع درصد اختلالات مخابراتی نسبت به استاندارد جهانی هم کمتر است.
وحید صدوقی، مدیرعامل اپراتور اول با بیان اینکه با در نظر گرفتن 31 درصد درآمد ناخالص و هشت درصد مالیات بر ارزش افزوده، در مجموع 39 درصد به دولت پرداخت میکنیم، اظهار کرد: در نرخ مکالمه و اینترنت کمترین نرخ را در منطقه داریم و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات میتواند بهصورت آنلاین نوع کیفیت خدمات را بررسی کند.
وی به نبود مزیت ویژه برای ارزش افزوده در سرمایهگذاری اشاره کرد و گفت: لازم است ابتدا ببینیم در چه حوزهای مزیت داریم، سپس در آن حوزه سرمایهگذاری کنیم.
صدوقی همچنین با اشاره به ترافیک دیتا همراه اول افزود: ترافیک دیتا همراه اول در دوماهه اخیر 1.5 برابر شده است، در حالیکه با مقایسه سایر کشورها ماهانه کمترین نرخ را دریافت میکنیم.
وی ادامه داد: بهعنوان مثال 2.5 گیگ اینترنت 10 هزار تومان است که نشاندهنده نرخ پایین همراه اول است.
مدیرعامل همراه اول تصریح کرد: در نسل سه تجهیزات داخلی نداریم و مجبور به واردات و پرداخت حق گمرکی بسیار بالایی هستیم، بنابراین دولت باید زیرساختها را برای افزایش دانش فنی داخلی تامین کند. نادر قاضیپور، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه نباید در اختیار چینیها باشیم، گفت: مخابرات تا این حد درآمد هنگفت دارد، ولی هیچگونه دانشگاه و مرکز آموزشی ندارد زیرا تنها در فکر کسب درآمد بوده است.
این نماینده مردم در مجلس نهم افزود: باید در صنعت مخابرات به مقامی برسیم که روزی بهعنوان یکی از صادرکنندگان برتر شناخته شویم و نباید تنها به واردات بسنده کنیم.
وی با تاکید بر اینکه بودجه وزارت ارتباطات افزایش یافت، زیرا تامین زیرساختها به هزینه نیاز دارد، گفت: ترانزیت بینالمللی باید زیر نظر دولت باشد و حاکمیت برای آن تصمیمگیری کند.
عضو ناظر در شورای رقابت همچنین با گران خواندن نرخ اینترنت موبایل ایران خواستار کاهش هزینههای اپراتورها و افزایش کیفیت خدمات شد.
علیرضا شاه میرزایی، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه بزرگترین درآمد دولت غیر از نفت و مالیات از «مخابرات» به دست میآید، اظهار کرد: دولت نباید از محل بودجه عمومی برای مخابرات اقداماتی را انجام دهد، از اینرو، این سوال مطرح میشود که چرا بودجه وزارت ارتباطات پنج برابر افزایش یافت؟
وی با تاکید بر اینکه در صنعت مخابرات سرمایهگذاری نباید توسط دولت انجام شود، افزود: زیرساختهای داخلی و ترانزیت بینالمللی جزو حوزههایی هستند که بخش خصوصی حاضر به سرمایهگذاری در آنهاست و به استفاده از بودجه عمومی نیازی نیست.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی به تکنولوژی موجود در حوزه ارتباطات اشاره کرد و گفت: وضع بدی در تکنولوژی داریم و بیشتر بخشها در مخابرات ایران بهصورت وارداتی است. وی تصریح کرد: سرویسهای خدماتی اپراتورها باید گسترده شود، زیرا اینترنت تنها یکی از سرویسهای اپراتورهای تلفن همراه است. شاه میرزایی، همچنین به بالا بودن نرخ خدمات اشاره کرد و گفت: بهعنوان مثال، برای مشاهده یک گیگ فیلم باید 260 هزار تومان پرداخت کنیم.
مخابرات بازهم در فکر افزایش تعرفههاست
داوود زارعیان، معاون شرکت مخابرات ایران در گفتوگو با «فرصت امروز» اظهار کرد: دربحث تلفن همراه در سال آینده افزایش تعرفه نخواهیم داشت اما در زمینه تلفن ثابت با توجه به اجرای طرح همکدی با کاهش درآمد مواجه هستیم که قرار است گزارشی را به وزارت ارتباطات بدهیم تا مورد بررسی قرار گیرد تا افزایش تعرفه تلفن ثابت را در صورت موافقت افزایش دهیم.
وی درباره ارزان شدن تعرفههای 3G گفت: هنوز تصمیم دقیقی در این زمینه صورت نگرفته و باید به سازمان تنظیم مقررات فرصت داد تا این مسئله را بررسی کند و قطعا اگر تغییر جدی در تعرفه نسبت به گذشته حاصل شده باشد، ممکن است تعدیل شود.
سخنگوی مخابرات با اشاره به ادغام تالیا با همراه اول گفت: این موضوع در حال بررسی است و اگر با مشکلی مواجه نشویم، این اتفاق تا آخر امسال رخ خواهد داد.
وی افزود: با ادغام تالیا مشترکان این شرکت میتوانند از خدمات 3G استفاده کنند و علاوه بر آن هر آنچه در شبکه تلفن همراه فعال است برای این مشترکان فعال میشود.