اظهارات نوروزی وزیر راه و شهرسازی آب پاکی را روی دست فعالان این حوزه ریخت و عباس آخوندی در ویژه برنامه نوروزی صدا و سیما صراحتا اعلام کرد تا حباب از بازار مسکن خارج نشود، شرایط حال حاضر ادامه خواهد داشت و موضوع رکود در چنین شرایطی مسئله مهمی محسوب نمیشود و تا بهطور کامل حباب از این بازار خارج نشود، شاهد اتفاق جدیدی در سال آینده نخواهیم بود. عالیترین مقام دولتی در این حوزه معتقد است، مردمی که امروز توان خرید خانه را ندارند، قربانی فعل و انفعالات سوداگریهای عدهای از افراد فعال در این حوزه شدهاند.
نرخ مسکن در کشور بهویژه در کلانشهرها از سال 85 تا به امروز با تورم 58 درصدی مواجه شده که افزایش قیمت زمین سهم 85 درصدی در این افزایش قیمتها داشت. بهطوری که محمد علی پورشیرازی، در گفتوگو با «فرصت امروز» میگوید: قیمت زمین در مناطق شمال تهران در سال 82 که هر مترش 500 الی 600 هزار تومان بود، در سال 85 به متری 3 تا 4 میلیون رسید که در سال 93 قیمت زمین در همین مناطق به چیزی حدود 10 الی 12 میلیون تومان رسید. در شرایطی که انبوهسازان، مشاوران املاک، سرمایهگذاران این حوزه و حتی مردم نگران رکود دو ساله بازار مسکن و ساختوساز هستند، وزیر راه و شهرسازی به مردم اطمینانخاطر میدهد که نرخ مسکن در سال آینده کمتر از میانگین نرخ تورم افزایش خواهد داشت و تا تورم نزدیک به 60 درصدی آن کاهش نیابد، این سیاست ادامه خواهد داشت. سیاست دولت این است که سوداگری از بازار خارج شود و شرایط را برای افرادی که به سوداگری در این حوزه دامن زدهاند، به تنگ آورد تا مسکن از کالای سرمایهای به جایگاه کالای اجتماعی برگردد.
حال این در شرایطی است که قطعا به تفاهم رسیدن کشورمان با گروه 1+5 در مذاکرات هستهای و برداشته شدن مرحله به مرحله تحریمها؛ تاثیراتی در این بازار خواهد داشت چنانکه برخی از کارشناسان معتقدند قیمت مسکن البته برای مدت زمان کوتاهی به دلیل شوک روانی در این بازار کاهش خواهد یافت.
خروج سوداگری از مسکن نخستین اولویت
طبق جدیدترین صحبتهای وزیر راه و شهرسازی درباره اولویتهای مسکن در سال 94، انضباط شهری و خارج کردن سوداگری و محدود کردن سوداگران بازار مسکن از مهمترین اولویتهای وزارتخانه در حوزه شهرسازی و مسکن است. سوداگری و سفتهبازی عدهای در این بازار باعث شده امکان خرید خانه برای عمدهای از مردم به رؤیا تبدیل شود. از این رو سیاست دولت این است که این دست از فعالان بازار را تحت فشار بگذارد و با محدود کردن دلالان این حوزه حباب قیمتی مسکن که بیش از یک دهه از ظهور آن میگذرد، بترکد. اما موضوع دیگری که تیم مسکنی دولت به آن اصرار دارد، انضباط شهری است که در سال گذشته شاهد اختلافات شدید و عمیق وزارت راه و شهرسازی و شهرداریها در این زمینه بهخصوص فروش تراکم و تغییر کاربریها بودیم که آخوندی اعلام کرده این روند سختگیرانه در حوزه انضباط شهری در سال 94 با همکاری مردم جدیتر ادامه مییابد.
پاسخ دادن به 60 درصد تقاضای بازار
یکی دیگر از برنامههای دولت در بخش مسکن تامین مسکن برای چهار دهک اول کشورمان است و مسکن اجتماعی را برای دهکهای 1و 2 و مسکن حمایتی را برای دهکهای 3 و 4 تعریف کرده است. اقدامات اولیه برای عملیاتی شدن این برنامههای کلان مسکنی هرچند از ابتدای شروع به کار دولت جدید آغاز شد اما فاز اجرایی آن از اواخر سال 93 کلید خورد. عباس آخوندی با بیان اینکه با اجرای این برنامههای وزارت راه و شهرسازی برای چهار دهک اول کشور به 60درصد تقاضای موجود در بازار جواب میدهیم، گفت: وقتی 60 درصد تقاضای بازار با برنامههای حمایتی دولت تامین شود، باعث کاهش تقاضا و در نهایت کاهش قیمت در بازار میشود. همچنین 300 هزار واحد بافت فرسوده هم بازسازی و نوسازی میشود که ارائه وامهای بافت فرسوده از اسفند ماه سال گذشته شروع شد و در سال جدید هم ادامه خواهد داشت.
تقویت پیش خرید مسکن
آخوندی همچنین در آخرین اظهارات خود در این حوزه از ابلاغ تشكیل حسابهای امانی نزد بانكها برای واریز وجه پیشفروش و نظارت بانكها بر پیشرفت ساختوسازها خبر داد و گفت: براساس آیین نامهای كه به تصویب هیئت وزیران رسیده، همه مراحل پیشفروش تعیین تكلیف شده است. به گزارش وزارت راه و شهرسازی، آخوندی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری ادامه داد: بخش عمده تخلفات در حوزه پیش فروش مسكن بوده چرا كه افراد خانهها را پیش فروش میكردند ولی برخی سازندهها به تعهدات عمل نمیكردند و خریدار خسارت میدید.
وی نكته بسیار مهم را محل پول پیش خرید دانست و افزود: الگویی كه ما پیشبینی كردیم، در اكثر كشورهای دنیا هم انجام میشود، یك حساب امانی در نزد بانك است كه با گشایش آن، پول پیش خرید در این حساب قرار میگیرد و بانك باید بر ساختوساز بهعنوان امین خریدار نظارت كند و براساس پیشرفت كار پرداختها را به تدریج انجام دهد. وزیر راه و شهرسازی گفت: این ساز و كار اصلی است كه ما ارائه كردیم و تاكنون مدل آن را در ایران نداشتیم. فكر میكنم اواخر فروردین این موضوع ابلاغ شود و این حسابهای امانی و بحث پیش فروش حل خواهد شد.
افزایش سقف تسهیلات خرید
از دیگر برنامههای دولت در سال جدید افزایش سقف تسهیلات خرید خانه است. از ابتدای سال گذشته وام 80میلیون تومانی خرید خانه مطرح شد که بانک مرکزی با افزایش سقف این مبلغ تا 80میلیون تومان موافقت نکرد و هرچند مبلغ جدیدی اعلام نشد اما صحبت از وام 60میلیون تومانی شد. هرچند که وزارت راهو شهرسازی اعلام کرد هنوز پیشنهاد و خواسته ما ارائه وام 80میلیون تومانی است. حال وزیر اعلام کرده، یکی از برنامههایی که حتما در سال جدید به سرانجام میرسد، افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن است.