هود در آشپزخانه کاربردهای زیادی دارد. مهمترین کار آن کشیدن بو، روغن، دود و بخاری است که در هنگام آشپزی بلند میشود.
درواقع گاز، رطوبت و چربی معلق در هوا به وسیله هود به بیرون از منزل کشیده میشود و میزان رطوبت را در حد مناسبی ثابت نگاه میدارد. در عین حال، چربی و رطوبت روی سقف و دیوارها نمینشیند و آشپزخانه برای مدتزمان بیشتری تمیز میماند. این کار به شما در مدیریت وقت و هزینه کمک زیادی میکند.
درصورتیکه هود یا دستگاه هواکش در آشپزخانه نصب نباشد، بالا رفتن رطوبت شرایط را برای رشد میکروبها، قارچها و کپکها فراهم کرده و سلامت اعضای خانواده را به خطر میاندازد که هزینههای سرسامآوری به خانواده تحمیل میکند.
انواع هود
بهطورکلی درحالحاضر دو نوع هود در بازار موجود است. این هودها عبارتند از:هودهای تصفیهکننده هوا و هودهای دارای خروجی هوا.
هودهای تصفیهکننده هوا، گرد و غبار و بو را به داخل میکشند، ذرات معلق را تا حد ممکن از هوا میگیرند و دوباره هوای تصفیه شده را به داخل آشپزخانه باز میگردانند.
هودهای دارای خروجی هوا به یک کانال متصل شدهاند که گرد و غبار، چربی و بوهای نامطبوع از طریق آن به بیرون فرستاده میشود. این هودها به دو شکل هودهای معمولی و شومینهای در بازار موجود است. هودهای معمولی که نسل قدیمی هودها به حساب میآیند، بالای اجاقگاز نصب میشوند و کمی کوچکتر از ابعاد اجاقگاز هستند. به دیوار وصل میشوند، اغلب زیر یک کابینت دیواری قرار دارند و به وسیله یک دریچه و کانال که در داخل دیوار تعبیه شده است هوا را به داخل دریچه و از آنجا به پشتبام و خارج راهنمایی میکنند.
عیب این نوع هودها این است که به مرور زمان روی عایقبندی و رنگ سقف تاثیر میگذارند.
هودهای شومینهای بلندتر، بزرگتر و به شکل قیف برعکس هستند. جنس این هودها از مس، فلزهای اکسیدنشدنی یا دیگر فلزاتی هستند که در مقابل گرما با دوام هستند و بهراحتی تمیز میشوند.
هواکش این هودها گاهی به دیوار و گاهی به سقف وصل میشود که نوع سقفی آن به هودهای جزیرهای معروف است و اطراف آن شیشهای است.
قیمت انواع هود بهطور متوسط بین 300 هزار تا روی یكمیلیون تومان است.
تجهیزات و وسایل تشکیلدهنده هود
فیلترها: تمامی هودها فیلتری دارند که مقدار زیادی از چربی و گرد و غباری را که گاهی وارد کانال هواکش میشود، جذب میکند. درصورتیکه به هر دلیلی امکان نصب هواکش برای شما مقدور نیست، از فیلترهای زغالی استفاده کنید. این نوع فیلترها گرد و غبار و چربی را بهتر به خود جذب میکنند و گرچه به اندازه هودهای دارای هواکش موثر نیستند، اما به هر حال موجب پاکتر شدن هوای آشپزخانه میشوند. فیلترهای متالیک طول عمر زیادی دارند و درصورتیکه همراه با فیلتر زغالی استفاده شوند میتوانند بسیار کاربردی باشند. فیلترهای چربی فقط چربی را جذب میکنند و فیلترهای زغالی بوهای نامطبوع را جذب میکنند ولی بهتنهایی چندان کارآمد نیستند.
لامپ: تقریبا تمامی هودها مجهز به لامپی هالوژنی هستند که به شما کمک میکند تا اجاقگاز و غذایتان را بهتر ببینید.
حسگر: برخی از هودها به حسگرهایی مجهز هستند که اجازه میدهد قدرت مکش هود با مقدار آلودگی موجود در هوا هماهنگ شود.
کلید تنظیمکننده دور موتور: هودها دارای سه سرعت هستند که میزان قدرت دور موتور را برحسب میزان آلودگی هوا تنظیم میکند. برای آنکه قدرت مکش یک هود را آزمایش کنید، کافی است یک برگ کاغذ یا تکهای نخ را زیر آن
قرار دهید.
مکان مناسب برای نصب
بهترین مکان برای نصب هود بالای اجاقگاز و در فاصله ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتری است. به همین دلیل به نظر میرسد هودهای معمولی کارآمدتر از نسل جدید هودهای شومینهای و جزیرهای هستند.