سرآشپزها، آشپزهایی بسیار حرفه ای هستند که کار نظارت کلی بر فرآیند طبخ غذا را در رستوران ها، مراکز پخت غذا و... به عهده دارند، همچنین نظارت بر کیفیت مواد غذایی، نوع طبخ آنها، شیوه سرو و دیگر موارد نیز از جمله فعالیت های اصلی است که یک سرآشپز باید بر آنها مسلط باشد.
این افراد که کار هدایت و رهبری تیم آشپزخانه را به عهده دارند، باید قادر به رهبری دقیق این تیم و داشتن یک رفتار درست با آنها باشند، بنابراین می توان گفت شغل سرآشپزی علاوه بر اینکه مهارت و سرعت زیادی در امر پخت غذا می طلبد، رفتار درست و دقیق برای هدایت یک تیم گروهی را نیز نیاز دارد. در ادامه به شرح مهم ترین وظایف یک سرآشپز، نحوه آموزش این شغل و شرایط احراز مدرک تحصیلی برای آن و همچنین میان حقوق و مزایای سالانه این شغل می پردازیم.
شرح وظایف سرآشپز
سرآشپزها بسته به جایی که در آن کار می کنند، وظایف متعددی به عهده دارند، به عنوان مثال سرآشپز بودن برای یک مدرسه وظایف خاصی را به دنبال خواهد آورد، مانند نظارت دقیق بر کنترل مواد غذایی و مطمئن شدن از کیفیت و سالم بودن آنها؛ اما سرآشپزی در یک رستوران سطح بالا علاوه بر کنترل مواد غذایی، وظایف دیگری نیز بر عهده سرآشپز قرار می دهد، مانند تعیین منوی غذای رستوران، برآورد هزینه ها، اطمینان از ایمنی رستوران، نظارت بر نحوه کار دیگر آشپزها، نظارت دقیق بر چگونگی کشیدن غذا و نحوه ارائه آن.
همچنین ممکن است برخی سرآشپزها به صورت شخصی استخدام شوند و مسئول آشپزخانه یک فرد یا خانواده خاص باشند، اما به طور کلی باید گفت مهم ترین کارهایی که در یک آشپزخانه صورت می گیرد، از مرحله خرید مواد غذایی تا پخت و سرو آنها، تحت نظارت مستقیم سرآشپز آنجام می شود.
همچنین ارائه برخی آموزش های ضروری برای کادر آشپزخانه نیز از جمله وظایف سرآشپز به شمار می رود که به عنوان برخی از مهم ترین موارد، می توان به کارهای زیر اشاره کرد: آموزش نحوه پخت و پز، نحوه قرار دادن ظروف روی میز، نحوه تکریم مشتریان و داشتن رفتار درست با آنها، داشتن سرعت زیاد در کار و در عین حال دقت کافی در انجام اعمال مربوطه و... .
روند آموزش سرآشپزها
آنچه برای بسیاری از سرآشپزهای موفق جهان در زمینه آموزش رخ می دهد، بیشتر مبتنی بر تجربه ای است که در آشپزخانه ها پیدا می کنند، آنها اغلب به عنوان کارگران ساده آشپزخانه کار خود را شروع می کنند و به مرور زمان ارتقای درجه پیدا کرده و به سمت هایی مانند آشپز، دستیار سرآشپز و در نهایت سرآشپز ارتقا پیدا می کنند، بنابراین می توان گفت مهم ترین عامل در شیوه آموزش سرآشپزی، بحث تجربه و سابقه کار است و افرادی که مدت زمان بیشتری در آشپزخانه ها بوده اند و زیر نظر سرآشپزها کار کرده اند، آموزش تجربی لازم را برای این شغل به دست می آورند؛ اما در کنار این آموزش های تجربی، برگزاری دوره های آموزشی و اعطای گواهینامه سرآشپزی نیز از دیگر قسمت های آموزشی شغل سرآشپزی است که در برخی کالج های تحصیلی برگزار شده و به فارغ التحصیلان، گواهینامه مربوطه ارائه می شود.
همچنین برخی مدارس آشپزی نیز وجود دارند که با برگزاری دوره های آموزشی، کارآموزان زیادی را برای احراز شغل مربوطه آماده می کنند. در مجموع داشتن یک گواهینامه آموزشی می تواند کمک قابل توجهی به نیرو های سرآشپز جهت یافتن شغل، پیشرفت در آن و افزایش حقوق داشته باشد، بنابراین بسیاری از این افراد در دوره های آموزشی سرآشپزی شرکت کرده و گواهینامه تحصیلی آن را به دست می آورند.
حقوق و مزایای یک سرآشپز
متوسط حقوق یک سرآشپز به طور سالانه حدود 44هزار دلار است، نرخ ساعتی این شغل در طول سال، بین 9 تا 20دلار در نوسان است و میزان پاداش ساعتی آن نیز به حدود 5دلار می رسد. مبلغی که برای اضافه کاری یک سرآشپز پرداخت می شود نیز عموما بین 12 تا 31دلار در نوسان بوده و بسته به میزان مهارت و تجربه کاری شخص سرآشپز تغییر می کند.
همچنین به طور کلی میزان انعام های سالانه یک سرآشپز به مبلغ تقریبی 6هزار دلار رسیده و میزان حق کمیسیون سالانه او نیز حدود همین مقدار برآورد شده است. میزان مشارکت در سود سالانه برای یک سرآشپز نیز بین 800دلار تا 15هزار دلار در نوسان است که باید یادآوری کرد این اختلاف در مبلغ، ناشی از میزان موفقیت سرآشپز در این شغل است و در نهایت باید گفت میزان مجموع پرداخت سالانه برای یک سرآشپز بین 25هزار تا 61هزار دلار در نوسان است.
لازم به ذکر است منظور از مجموع پرداخت سالانه، ترکیبی از پایه حقوق، پاداش ها، دستمزد های ساعتی، حق کمیسیون، مشارکت در سود سالانه، اضافه کاری و دیگر اشکال درآمد نقدی است که برای یک سرآشپز در طول سال ایجاد می شود. همان گونه که ذکر شد، با توجه به موارد فوق متوسط درآمد سالانه یک سرآشپز حدود 44هزار دلار تخمین زده شده است.