نماینده فائو در ایران از توسعه و ترویج کشت گیاه کینوا بهعنوان راهکاری مهم برای تامین امنیت غذایی و مبارزه با فقر و گرسنگی در جهان نام برد.
سرج ناکوزی، افزود: کینوا گیاهی مقاوم به کمآبی است و در رطوبت پایین خاک رشد میکند. وی، کمآبی و خشکی را یک بحران جدی در سالهای اخیر در بسیاری از کشورها عنوان کرد و گفت: منشا گیاه کینوا که به برنج سرخپوستان معروف است، در کوههای اند و کشورهای امریکای جنوبی همچون پرو، اکوادور و بولیوی است و غلهای است که هزاران سال قدمت دارد.
وی با اشاره به ویژگی تطبیقپذیری بالای دانه و گیاه کینوا با شرایط مختلف آب و هوایی و تغییرات اقلیمی گفت: سازمان بینالمللی فائو تصمیم گرفته تا این گیاه را برای تامین امنیت غذایی در کشورهای مختلف معرفی کند که به تازگی این محصول بهصورت آزمایشی در مناطقی از ایران شامل شهرستانهای کرج، اهواز، دزفول و ایرانشهر کشت شده است.
ناکوزی بیان داشت: قرار نیست این محصول جایگزین محصولات استراتژیک همچون گندم و برنج شود، اما بهعنوان یک محصول کشاورزی با خواص بالای غذایی میتواند نیاز انسان را به مواد مختلف تامین کند. کشت راحت و مقاومت به کمآبی از ویژگیهای این محصول کشاورزی است.
عضو هیات علمی موسسه اصلاح بذر و رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران درباره کشت کینوا گفت: سازمان بینالمللی فائو با همکاری هشت کشور ایران، عراق، مصر، لبنان، سودان، موریتانی، یمن و عمان در صدد ترویج کشت این محصول در منطقه خاورمیانه و افریقا است.
نیازعلی سپهوند ادامه داد: در سال 88 این محصول بهصورت آزمایشی در ایران کشت شد و نتیجه نداد اما پس از تغییر روش کشت، اکنون بستر برای کشت آن در کشور فراهم شده است. کینوا سرشار از پروتئین و اسیدهای آمینه معتدل، پتاسیم، کلسیم، منگنز، فسفر و روی است.
وی ادامه داد: این محصول نیز دارای خواص دارویی و غذایی بوده و مصرف آن در صبحانه برای سلامت و نشاط کودکان موثر است. زمان کشت کینوا بهعنوان گیاه یکساله در ماههای مهر و آبان است و میزان تولید آن در هکتار به تناسب حاصلخیزی زمین بین یک تا چهار تن و دارای 24 رقم و نمونه است.