رئیس سابق مؤسسه بین المللی تحقیقات سیاست گذاری غذا و برنده جایزه جهانی غذا، با تأکید بر سلامت محصولات تراریخته (GMO)، اظهار کرد: چالش های فراوانی پیش روی امنیت غذایی در جهان درحال توسعه قرار دارد و سالم ترین فناوری برای مقابله با چالش های اقلیمی، استفاده از محصولات تراریخته است.
دکتر پر پینستراپ، در حاشیه دومین کنگره بین المللی و چهاردهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات در ایران در گفت وگو با «فرصت امروز»، گفت: افزون بر چالش هایی که پیش از این داشته ایم امروزه عوارض ناشی از چاقی که به دلیل عدم تأمین صحیح امنیت غذایی رخ می دهد به معضل جدی جوامع توسعه یافته تبدیل شده است.
وی افزود: این واقعیت ضرورت توجه به تأمین کمی غذا در عین توجه به کیفیت و توازن تغذیه ای را بیش از پیش نشان می دهد. تغییر استانداردهای تغذیه ای و جایگزینی رژیم پروتئینی به جای رژیم های پرکالری اجتناب ناپذیر است، اما این مهم اجرایی نیست. ما مشکلات جدی تری در زمینه تغییر اقلیم و چالش های زیست محیطی، پیش رو داریم.
این دانشمند پیشرو و صاحبنام جهانی در ادامه افزود: با تغییر اقلیم، چالش های بیشتری را پیش رو خواهیم داشت. تعمیق بحران آب، پیدایش آفات و بیماری های جدید و همچنین کاهش تنوع زیستی در مناطق متاثر از تغییر اقلیم توجه فوری و بیش از پیش به تحقیقات کشاورزی را در کشورهای توسعه یافته و به ویژه کشورهای در حال توسعه نشان می دهد.
دکتر پر پینستراپ با مرور راهکارهای پیش رو برای مقابله با این چالش ها، ضمن تأکید بر سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی، ارزیابی تنوع زیستی و اصلاح نباتات برای مقابله در شرایط جدید، گفت: مهندسی ژنتیک و اصولا تراریخته راهکار نهایی همه روش های ژنتیک، پروتئومیکس، شناسایی تنوع زیستی و جداسازی ژن ها و مطالعات فیزیولوژیک و بیولوژیک است.
وی تصریح کرد: ما باید با مهندسی ژنتیک خودمان را آماده شرایطی کنیم که آفات جدیدی پیدا خواهند شد. در شرایط قابل پیش بینی آینده نه چندان دور و هنگامی که تغییر اقلیم آثار جدی خود را نشان دهد، بیماری های جدیدی نیز بروز خواهند کرد. بنابراین ما باید خود را برای مقابله با دشمن امنیت غذایی ناشناخته ای آماده کنیم که بدون اتکا به علوم و فنون جدید به ویژه مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته امکانپذیر نیست.
وی افزود: شنیده ایم در ایران می گویند اروپایی ها مصرف محصولات تراریخته را ممنوع کرده اند! من به عنوان یک شهروند دانمارکی و فردی مطلع در زمینه مقررات اتحادیه اروپایی و سوابق تحقیقاتی و مسئولیت های پژوهشی در نیم قرن گذشته می گویم ما در سرتاسر اروپا از محصولات تراریخته استفاده می کنیم.
پر پینستراپ اظهار کرد: اروپا که خودش تولید سویا ندارد و ذرت و کلزای تولید اروپا هم کافی نیست. پس ما در اروپا این محصولات را از برزیل، آرژانتین، آمریکا و کانادا وارد و مصرف می کنیم که بیشترشان تراریخته هستند. همچنین تا به امروز هیچ موردی مبنی بر بروز بیماری بر اثر مصرف محصولات تراریخته گزارش و منتشر نشده است.