در بررسی بنیادی و مالی نمادهای بازار بورس، ما از اهرمهای تحلیلی با عنوان نسبتهای مالی بهره میبریم، نسبتهای ریاضیاتی مالی مذکور در قیاس با شرکتهای دیگر یا شرکتهای گروه سهم یا با ملاک قرار دادن یک نسبت به عنوان شاخص، میتوانند گویای وضعیت بنیادی مالی شرکت یا نشاندهنده وضعیت یک سهم در میان چند سهم دیگر باشد. در جدول زیر به بررسی چند ضریب مالی در مورد چند نماد از گروههای مختلف بازار خواهیم پرداخت:
توضیحات:
A: این نسبت عبارت است ازجمع حقوق صاحبان سهام شرکت در آخرین ترازنامه قابل دسترس برای هر سهم تقسیم بر قیمت روز و بازار هر سهم شرکت.این نسبت هر چه بیشتر باشد در واقع سهم از منظر ارزندگیهای ترازنامهای دارای ارزندگی بیشتری بوده و در قیاس با نماد، مقداری کمتر از این ضریب، برتری دارد.
B: این نسبت عبارت است از حاصل تقسیم ارزش بازار شرکت به جمع حقوق صاحبان شرکت. در تفسیر این نسبت باید گفت که هر چقدر این نسبت کوچکتر باشد، سهم دارای ارزندگی بیشتری نسبت به نمادی است که عدد بزرگتری در مورد این نسبت دارد.
C: این نسبت عبارت است از میانگین رشد سه سالانه سود ابرازی شرکت و بالا بودن این میانگین نشان دهنده افقهای بهتر سود سازی سهم محسوب میشود.
تحلیل: با توجه به ضرایب محاسبه شده از سری اول سهمها شامل 14نماد جدول بالا میتوانیم اینگونه نتیجه بگیریم که از منظر ضریب A ارزندهترین نمادها به ترتیب تکمبا و ختراک و کاذر و ضعیفترین نمادها هم به ترتیب کرازی و فاراک و کگاز هستند.
با توجه به ضرایب محاسبه شده از سری اول سهمها شامل 14نماد جدول بالا میتوانیم اینگونه نتیجه بگیریم که از منظر ضریب B ارزندهترین نمادها به ترتیب تکمبا و ختراک و کاذر و ضعیفترین نمادها هم به ترتیب کرازی و فاراک و کگاز هستند. با توجه به ضرایب محاسبه شده از سری اول سهمها شامل 14نماد جدول بالا میتوانیم اینگونه نتیجه بگیریم که از منظر ضریب C ارزندهترین نمادها به ترتیب کگاز و کاذر و کرازی و ضعیفترین نمادها هم به ترتیب خودرو و فاراک و ولبهمن هستند.
جمع بندی: ضرایب A وB در واقع نشاندهنده یک مفهوم بوده و نشاندهنده ارزندگیهای ذاتی سهم است و ضریب C هم بیانکننده رشد سودآوری سهم به طور میانگین برای سه سال متوالی و اخیر است، با بررسی هر دو دسته ضریب شامل ارزندگی ذاتی سهم و رشد سودآوری بین 14نماد بالا بهترین نماد کاذر و در رده دوم کگاز بوده و ضعیفترین نماد هم فاراک و خودرو هستند.