تولید خاویار به هفت تا هشت سال زمان نیاز دارد و ماهیان خاویاری 8 تا 10درصد از میزان وزنشان خـاویار تولید میکنند. مزرعه ما دارای 2000 قطعه فیل ماهی ماده است که بهترین و با ارزشترین نوع خاویار از آن برداشت میشود.برداشت خاویار در این سایت آغاز شده و تا دو سال آینده نزدیک به 10 تن خاویار تولید خواهیم کرد. امــیـررضـا اصـغـری، مدیرعامل شرکت کیان پاد کاسپین با اعلام مطلب فوق توضیح داد: در یک دهه گذشته اقدامات مناسبی در زمـینه ماهیان خاویاری انـجام و شـرایط اسارت (پرورش در قفس) آنها در مزارع با استفاده از آب دریا، فراهم شد. تجربیات سازمان شیلات در بازسازی ذخایر آبزیان دریای خزر نیز موثر بود و با همکاری سازمانها و موسسههای خصوصی، تولید خاویار و گوشت این گونه از ماهیان آغاز شد.
اصغری با خوشبینی میگوید: نهتنها میتوانیم به آمارهای صادراتی 40 تنی سالهای گذشته دست یابیم بلکه افزایش تولید و صادرات را هم داشته باشیم. به گفته این تولیدکننده، خاویارایران در سالهای گذشته با دو مانع اصلی روبهرو بوده که اولین مشکل به شرایط تحریم و واسـطهگری کشورهای حاشیه خلیجفارس، چین و ویتنام در بازارهای جهانی مربوط میشود. دومین مانع نیز این بوده که در سـالهای پـیش صـنعت خاویار تنها به صید دریای خزر وابسته بود اما این شرایط تغییر کرده و با گسترش سایتها و مزارع پرورش اینگونه از ماهیان در سواحل شمالی هماکنون شرایط بسیار خوبی وجود دارد.
100 گرم خاویار 700هزار تومان
مـحـمـدتـقی بخشایی، مدیرعامل شرکت تعاونی پرورش ماهیان خاویاری و سهامدار شرکت مروارید قروق تالش درباره وضعیت تولید خاویار به «فرصتامروز» میگوید: ما حدود 18هزار قطعه ماهی خاویاری در مزارع پرورشی داریم که حدود 5 هزار قطعه از آنها در یکی، دو سال گذشته به تولید خاویار رسیدهاند. 90درصد از خاویارهای تولیدی ما صادر میشود و حدود 10درصد از آن بنا به سفارش مشتریان داخلی به مصرف بازار ایران میرسد.
وی با اشاره به قیمت خاویار در بازار داخلی، تصریح میکند: البته قیمت خاویار همیشه به نوع و برند آن بستگی دارد. خاویار شرکت مروارید قروق تالش هر قوطی 100 گرمی آن 700هزار تومان در داخل به فروش میرسد. در بازارهای خارجی هم قیمتها براساس نرخ یورو تعیین میشود.
خاویار تقلبی روسها در بازار ایران
بـخـشایی میافزاید: در سالهای اخیر بازارهای داخلی ما کمی بههم ریخت و یکسری محصولات تقلبی و اصطلاحا ژلهای به نام خاویار با قیمتهای گزاف به مردم فروخته شد. این قوطیهای ژلهای اصلا خاویار نیستند و در روسیه تولید میشوند. قیمت این کنسروها در شهرهای مرزی شمالی 12هزار تومان است اما در برخی فروشگاههای شهرهای بزرگ تا چندبرابر نیز فروخته میشوند.
وی مـیگـویـد: مـاهیان خاویاری ما با آب دریا و حتی غذای دریایی پرورش داده میشوند اما برخی از مزارع در استانهایی مانند خراسان وجود دارند که با آبهای شیرین و تغذیه مصنوعی کار میکنند. در زمان فروش در داخل کمتر کسی به این موضوع توجه میکند و شاید یکی از دلایل اینکه تولیدکنندگان خاویار تمایل چندانی به عرضه در داخل ندارند، همین موضوع باشد. همانگونه که گفتم، ما برای مشتریان داخلی سفارش خاویار و گوشت ماهی میپذیریم. وی قیمت گوشت ماهی را هر کیلوگرم 50هزار تومان اعلام کرد.
مشتریان قدیمی خاویار ایران در انتظار
عیسی گلشاهی، مدیرکل توسعه بازار آبزیان شیلات در گفتوگو با «فرصت امروز»، میگوید: با برداشته شدن تحریمهای اقتصادی و باز شدن فضاهای رقابتی، بازار خاویار ایران رونق دوبارهای خواهد گرفت و بازارهای از دست رفته صادراتی احیا خواهد شد. اروپا و آمریکای شمالی مشتریان قدیمی و سنتی خاویار ایران هستند و با اقدامات مناسبی که در سالهای گذشته انجام شد، ذخایر در حال انقراض ماهیان خاویاری دریای خزر نیز بازسازی شده است.
وی پرورش گونه فیل ماهی در ایران را نکته قابل اتکا دانسته و میافزاید: گرچه تولید این ماهی زمانبر است اما استحصال خاویار از آنها نیاز به مدت زمان هفت، هشتساله دارد اما با کارهایی که در یک دهه اخیر انجام گرفت، میتوان به احیای بازارهای صادراتی خاویار امیدوار باشیم و به آمار و ارقام طلایی صادرات خاویار دست یابیم. وی ادامه میدهد: در سالهای اخیر اقتصاد شیلاتی توانسته به نوعی خودش را از انحصار خاویار بیرون آورد و با سرمایهگذاریهای گستردهای که شده صادرات محصولات شیلاتی روبه افزایش بوده است. با این حال صنعت خاویار همچنان مورد توجه و در رأس برنامههای صنعت شیلات قرار دارد.
***
خاویار فقط یک ماده غذایی لذیذ نیست. تحقیقات نشان داده که این تخمهای نمکزده تاثیر منحصربهفردی روی زیبایی مو، پوست و ناخن دارند. در برخی از مواد آرایشی بهداشتی از عصاره خاویار استفاده میشود و سازندگان این مواد برای جذب مشتری بیشتر تبلیغاتشان را روی استفاده از خاویار متمرکز میکنند.
عصاره خاویار دقیقا چیست؟
این عصاره حاوی ویتامینها، مواد معدنی، آمینو اسیدها، اسیدهای چرب و همچنین خواص آنتی اکسیدانی است. هر کدام از این مواد به تنهایی مزایا و فواید بیشماری در زیبایی دارد. دکتر سجال شاه متخصص پوست میگوید: آنتی اکسیدان خاویار از خرابیهای حاصل از اشعه ماورای بنفش و رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند. به علاوه آمینو اسیدهای موجود در خاویار باعث ایجاد رطوبت و نرمی بیشتر در مو میشود. از دیگر فواید خاویار خواص ضد پیری آن است. اسیدهای چرب موجود در عصاره این ماده غذایی سبب ترمیم بافتهای بدن و تغذیه و لطافت پوست میشود.
در نهایت اگر تا به حال در مصرف آنتیاکسیدانها کوتاهی کردهاید یا فکر میکنید پوست و مویتان احتیاج به رطوبت و لطافت بیشتری دارد، حتما میتوانید از خاویار و موادی که حاوی عصاره آن است استفاده کنید. اما به یاد داشته باشید که مثل هر ماده مصرفی دیگر، با قطع مصرف خاویار فواید آن هم کمکم از بین میرود. با این حال میتوانید با مصرف بلندمدت این ماده غذایی از فواید آن برای مدت بیشتری استفاده کنید.