غذاهای محلی هر شهر نشان از فرهنگ، آداب و رسوم و حتی شرایط جوی آن منطقه و مردم آن دارند. بسیاری فکر می کنند که کیش جزیره ای مدرن است و هویت تاریخی یا مردم محلی ندارد اما قدمت زندگی در کیش هم به سال ها قبل بازمی گردد و مردم محلی آن غذاهای مخصوص خود را دارند
شاید شما نیز بارها ببا تور کیش سفر کرده و نتوانسته باشید غذاهای محلی این جزیره را بخورید. تنوع رستوران ها و فست فودهای کیش احتمالا اجازه این را به شما نداده تا سرکی هم در غذاهای محلی کیش بکشید و طعمشان را بچشید. اغلب مسافران با غذاهای ایرانی و فرنگی سرکار دارند. شاید در این میان، گه گاه در رستوران های شناخته شده ای مانند عمو اکبر با غذاهای محلی جنوبی مانند قلیه ماهی نیز برخورد کنند اما قلیه ماهی شما را با غذاهای محلی کیش آشنا نخواهد کرد.
بومیان جزیره مردمانی خوش ذائقه اند که به کیفیت و مزه غذا اهمیت زیادی می دهند از همین رو تنوع غذایی در کیش بسیار بالاست و همچون یک آیین و رسم بجا آورده می شود. که این عمل خود نوعی انتقال فرهنگی مثبت از نسل فعلی به نسل جوان است. غذاهایی ساده اما درعین حال غنی از مواد مغذی که اغلب به طور طبیعی و با تفکر تهیه می شوند
انواع نان های محلی کیش
خبز بریزه – خبز فلزین – خبز خمیر – خبز لس – خبز تاوه – خبز چباب – بنت المحلای – خبز ماستیر – خبز ارگاگ
غذای بومی کیش
مچبوس لحم – مچبوس دیای – مچبوس سمچ – محمر – دفنه – مرق لحج – مرق سمچ - مرق دیای – مرق دال – مشوی – مشوی اکویتی – مضروبه – جشید – یریش – غوزی – بریانی – هریسه – عیش سوکه –
شیرینی های محلی کیش
خبیصه – ساگو – لگیمات – رنگینه – خنفروش – نشاء – بلالیط – عصیده – عرریت – جلاب
قلیه ماهی
قلیه ماهی معروف ترین غذای جنوب ایران است. محبوبیت این غذا آنقدر زیاد بوده که مردمِ زیادی در شهرهای مختلف هرگاه هوس کنند، ماهی را با سبزی های خوشمزه و معطر تفت می دهند و با جاشنی ها و مواد غذایی دیگر خورشت قلیه ماهی می پزند. هرچند که در رستوران عمو اکبر کیش یا رستوران برکت کیش می توانید یک پرس قلیه ماهی سفارش دهید، اما قلیه ماهی را نمی توان اصلی ترین غذای جزیره کیش به حساب آورد.
مجبوس لحم
مجبوس لحم غذای اصلی و شناخته شده جزیره کیش است که به دلیل شهرتش می توان آن را در برخی از رستوران های کیش که به رستوران غذای محلی یا دارای غذای دریایی معروف هستند خورد.
مجبوس لحم غذایی با ریشه های عربی است. در این غذا برنج، گوشت (که یا مرغ است یا ماهی)، نخود و کشمش و ادویه های متنوع عربی وجود دارد. این غذا سال ها به عنوان یک غذای مجلسی در میان بومیان کیش پخته می شده است و هنوز هم بومیان این جزیره در مهمانی هایشان مجبوس لحم می پزند. محبوبیت این غذا به دلیل خوشمزگی مواد داخلی آن و البته نیروبخش بودن آن هاست. از همین رو امتحانِ کردن این غذا می تواند تجربه لذت بخشی در جزیره کیش باشد.
خبز بریزه
برای پخت نان بریزه از تنور مخصوصی استفاده می شود که روی آن و محل قرار گرفتن نان سفالی است و زیر آن با هیزم روش می کردند و خمیر را از قبل آماده می کردند و پس از گرم شدن قسمت سفالی خمیر را روی آن قرار می دادند و یک نان بسیار نازک می پزند که به نان بریزه معروف است روی این نان هم «مهیاوه و روغن حیوانی» می پاشند تا خوشمزه و مقوی شود.
خبیصه
نوعی حلوای ساده است که سریع و آسان پخته می شود. ابتدا آرد گندم یا برنج را داخل روغن سرخ می کنند. در یک ظرف دیگر مقداری آب شکر را می جوشانند تا قوام پیدا کند سپس آن را به آرد سرخ شده اضافه می کنند. معمولا قبل از برداشتن خبیصه از روی آتش، هل یا زعفران به آن اضافه می کنند. خبیصه در اعیاد و مهمانی ها و عروسی ها پخته می شود . تور های ارزان کیش ، آفرهای کیش و قیمت تور لحظه اخری کیش را در سایت سفر باتو ببینید.
سمک مشوی
همواره ماهی نقش بسزایی در تامین غذای افرادی دارد که در نزدیکی دریا زندگی می کنند. سمک مشوی هم ماهی سرخ شده مخصوص جزیره ی کیش است که مردم محلی آن را طبخ می کنند.
مرگوگ یا مرقوق
این غذا نوعی خورش مخصوص است که اهالی این جزیره طبخ می کنند.
برنج شکری یا محمر
این غذا نوعی برنج شیرین است که با ماهی سرو می شود.
مضروبه
مضروبه از دیگر غذاهای کیش است که از ماهی تهیه می شود. این غذا ترکیبی از ماهی، نوعی سبزی و سیر است که طعم خوشمزه ای را شکل می دهد.
هریسه
هریسه نوعی حلیم مخصوص است که مردم جزیره درست می کنند.
قهوه محلی
طرز تهیه قهوه محلی بسیار سابقه بسیار زیادی دارد و بومیان کیش آن را نسل به نسل فراگرفته اند و تا کنون به عنوان نوشیدنی اصلی برای میهمان استفاده می شود و نشانه احترام به مهمان و مهمانوازی است و سرو آن آداب و رسوم خاصی دارد . بومیان دانه های خام قهوه را روی تاوه ای مخصوص تفت می دهند سپس آن را با هاون چوبی آسیاب می کردند و پودر می کنند و در مرحله آخر میخک و هل به آن اضافه می کنند. هر بار برای درست کردن قهوه یکی دو قاشق از آن را داخل فلاسک های مخصوص می ریزند و به آن آب جوش اضافه می کنند
سراغ غذاهای محلی کیش را کجا بگیریم؟
با این توضیحات احتمالا دوست داشته باشید که طعم غذاهای محلی کیش را بچشید و به دانشِ غذایی اتان بیافزایید. برای خوردن غذای محلی کیش اما کجا باید رفت؟
سراغ مضروبه، سمک مشوی، مرگوگ یا مجبوس لحم را از رستوران های کیش نگیرید که به نتیجه ای نخواهید رسید. برای خوردن این غذاها باید به دل جامعه بومی کیش بزنید که تعدادشان نیز سال به سال در حال کاهش و منطقه زندگی اشان در حال کوچک شدن است.
خانه بومیان کیش چندسالی است که رونق یافته و به عنوان یک جاذبه تاریخی فرهنگی جزیره کیش شناخته می شود. در این خانه می توانید غذاهای محلی معرفی شده را سفارش دهید و بخورید. اما چطور؟ خانه بومیان رستوران نیست اما امکان پذیرایی از شما را دارد.
خانه بومیان کیش
برای سفارشِ غذاهای محلی کیش به این خانه باید از یک روز قبل با مدیرانِ آن هماهنگ کنید و غذای مورد علاقه را سفارش دهید تا آن ها نیز سفارش شما را به مردم بومی کیش ارجاع دهند. مردم بومی کیش غذای محلی را خواهند پخت که شما می توانید ضمنِ خوردن این غذا در خانه تاریخی بومیان از این خانه بازدید کنید و یک میان وعده نیز مهمان مردمِ بومی باشید