روزهایی که کودکتان تمام بهانههای خود را جور میکند تا لقمهای را که برایش گرفتهاید نخورد یا با کلی غرولند یکی، دو لقمه از نان و پنیر و گردویی را که در دهانش میگذارید با اکراه میخورد و همه فامیل گله میکنند که این بچه چقدر لاغر است و رشد نمیکند باید فکر تازهای برای صبحانهها و میانوعدههای روزانهاش کنید. کودکان و نوجوانان که در سن رشد هستند باید در طول روز رژیم غذایی مناسبی داشته باشند و انواع ویتامینها و پروتئینها را به بدنشان برسانند. از طرفی هم به قول طنزپردازان معمولا خوراکیهای پرخاصیت، به همان میزان بیمزه و کسلکنندهاند و افراد را به خود جذب نمیکنند، از اینرو شاید بهترین راه برای اینکه یک تیر و دو نشان بزنید فرآوری موادغذایی پرخاصیت باشد که طعم لذیذ و جذابی را هم به آنها ببخشد.
همچنین در سالهای اخیر با افزایش حجم کار و تلاش در خانوادهها و هرچه بیشتر ماشینی شدن زندگیها، اغلب مادر خانواده، دیگر وقت حاضر کردن صبحانه و نهار و شام و میانوعدههای مفصل را ندارد و ترجیح میدهد از غذای آمادهای که زمان کمتری را برای حاضر شدن میخواهد استفاده کند. در گزارش امروز تلاش کردیم تا شرایط سرمایهگذاری در یکی از انواع این غذاها یا بهنوعی مکملهای غذایی آماده را بررسی کنیم.
محصولی پر از ویتامین اما سبک
برگ ذرت یا برشتوک یکی از صبحانههای رایجی است که امروزه در دنیا مصرف زیادی دارد، این محصول که جزو غلات صبحانه محسوب میشود پایه اصلی بسیاری صبحانهها و میانوعدههاست که نخستینبار توسط آمریکاییها در اواخر قرن 19 تولید شد. تولیدکنندگان غلات صبحانهای تلاش میکنند محصولاتی مغذی و خوشطعم را با قیمتی مناسب تولید کنند. گندم، ذرت، برنج، جو دوسر و جو دانههای اصلی مورد استفاده در غلات صبحانه بهشمار میآیند. همچنین برخی از این محصولات حاوی غلات بدون سبوس و قند هستند، اما با ویتامینها و مواد مغذی دیگری غنی شدهاند.
غلات صبحانه از فرآوری گندم، جو، برنج، و ذرت تهیه میشود و این روزها با افزودن میوههای خشک، مغزها، شکلات تکه شده و مواد شیرینکنندهای چون عصاره مالت، شکرسفید، شکرقهوهای، شربت ذرت یا عسل آن را به انواع غلات فیبردار، مغزدار، شکلاتی، بدون مغز و رژیمی تقسیمبندی میکنند. اغلب کارشناسان تغذیه، استفاده از غلات سبوسدار را به دلیل فیبر موجود در آنها و جلوگیری از سرطان، بیماریهای قلبی و دیابت توصیه میکنند. ضمن آنکه غلات منابع طبیعی ویتامینهای B6، اسیدفولیک، اسیدپنتوتنیک و منابع خوب روی، آهن، منگنز و مس هستند. روغنهای گیاهی غنی از ویتامین E و اسیدلینولئیک (اسیدچرب ضروری) هستند. اگر پروتئین غلات طی فرآیند آنها حفظ شود، میتواند اثری مثبت بر رژیم غذایی داشته باشد. کارشناسان تغذیه مصرف 20 تا 35 گرم فیبر را در روز از طریق مصرف غلات سبوسدار، میوهها و سبزیها توصیه میکنند.
مزیتهای رقابتی
نخستین و مهمترین فایده غلات صبحانه، آمادهکردن و مصرف آسان و سریع آن است. از طرف دیگر بسیاری از کودکان میلی به خوردن صبحانه نشان نمیدهند اما وقتی چشمشان به این خوراکی جذاب، مخصوصا انواع شکلاتی و میوهای آن میافتد، دیگر نمیتوانند در برابر آن مقاومت کنند که در واقع هدف اصلی تولیدکنندگان این محصول هم جذب کودکان برای رساندن ویتامینهای لازمه به بدن آنها بوده است. همچنین چون معمولا غلات صبحانه، همراه با شیر مصرف میشوند، میتوان آن را بهعنوان یک وعده کامل و مغذی به جای صبحانه یا میانوعده کامل مصرف کرد. همین مزایا باعث شده که غلات صبحانه، طرفداران فراوانی در کشورهاى اروپایى و آمریکایى داشته باشند، درواقع درکشورهایى که «زمان» یک پارامتر مهم در زندگى افراد به شمار میآید، استفاده از چنین غذاهایى بهعنوان صبحانه و غذاى میان دو وعده رواج زیادی دارد.
همچنین در کشور ما تولید غلات مخصوصا ذرت، میزان مناسب و کافی دارد که بهراحتی میتوان از آن برای تولید کورنفلکس استفاده کرد و نیازی به واردات مواد اولیه نیست، در نتیجه هزینه تمام شده این محصول در کشور ما شاید نسبت به بسیاری کشورهای دیگر که در تهیه مواد اولیه مشکل دارند کمتر باشد و تولید این محصول را توجیهپذیر کند. مواد اولیه کورنفلکسها شامل ذرت، شکر، قند انورت، عصاره مالت، پرمیکس ویتامین و سایر افزودنیهاست که در کشور به وفور قابل دسترسی است. در نهایت اینکه شرکتهای تولیدکننده این محصول در ایران شاید به تعداد انگشتان دست هم نرسند و غلات فرآوری شده صبحانه اغلب از طریق واردات به کشور استفاده میشوند که همین موضوع خود میتواند اصلیترین دلیل برای ورود به این حوزه باشد.
یک تیر و دو نشان
کورنفلکس در واقع ذرت پخته شدهای است که بهصورت ورقههای قالبى به ابعاد حدودا 2*2سانتیمتر و به ضخامت یک میلىمتر تهیه میشود که باید با شیر ترکیب شده و مصرف شود، علت این ترکیب هم این است که ذرت تعدادى از پروتئینهاى ضرورى براى بدن انسان را ندارد که این پروتئینها در شیر موجود است، بنابراین جهت تکمیل پروتئینهاى ضرورى بدن، توصیه میشود کورنفلکس را به همراه شیر مصرف کنند. همچنین کورنفلکسها یا اکثر غلات از این دست بهصورت بستهبندیهای روزانه بهعنوان تنقلات هم مصرف میشوند، در واقع بزرگسالان معمولا بهعنوان یک منبع غذایى گیاهى سرشار از ویتامین و پروتئین در بین غذاهاى آماده و تنقلات از این محصول به جای شکلات یا حتی تخمه و سایر تنقلات استفاده میکنند که همین دو منـظوره بودن مصرف این محصول یکی دیگر از مزیتهای رقابتی محسوب میشود.
یک سرمایهگذاری چندمنظوره
سرمایهگذاری روی تولید هر کدام از غلات صبحانه تقریبا میزان مشترکی از سرمایه اولیه را میخواهد ولی در برخی محصولات مانند ذرت برای فرآوری آن کارخانهای که با هدف تولید کورنفلکس احداث میشود میتواند از سایر مشتقات ذرت هم بهرهگرفته و یک سرمایهگذاری چندجانبه انجام دهد. پیش از این در همین صفحه درخصوص سرمایهگذاریهای چندجانبه به تفصیل صحبت کردیم. در اینجا فقط اشاره میکنیم به این موضوع که از ضایعات ذرت بعد از تولید کورن فلکس قابلیت تولید روغن ذرت، گلیتون نشاسته، اکسیدذرت، خوراک دام و طیور، کنسرو و سایر مشتقات ذرت را هم دارید.
سرمایه مورد نیاز
برای راهاندازی یک کارخانه تولیدی کورن فلکس حدودا به 20 نفر نیروی انسانی و 2 هزار مترمربع فضا نیاز داریم. همچنین سرمایه مورد نیاز برای خرید تجهیزات و ماشینآلات خط تولید حدود 5 میلیارد تومان برآورد میشود که این ماشینآلات شامل میکسر، کانوایر مارپیچ و خنککننده، اکسترودر پیچی دوقلو، ماشین ورقه ورقه کن، فر پخت سه لایه، دستگاه پخت، الک (بوجار)، ماشین ذوب و اسپری شکر، غلتک، کمپرسور هوا و خنککن میشود.
نیاز به معرفی و شناخت
یکی از مواردی که فعالان این حوزه یا سرمایهگذاران بالقوه آن باید در نظر داشته باشند این است که شاید بسیاری از افراد و خانوادهها هنوز این محصول را به خوبی نشناسند یا حتی ذهنیت منفی نسبت به آن داشته باشند چون برخی هنوز این غلات را در رده پفک و شکلات و تنقلات اینچنینی میبینند. نخستین گام برای موفقیت در تولید غلههای صبحانه، معرفی صحیح آن از طریق رسانهها و تبلیغات آموزشی به خانوادههاست تا بعد از یک شناخت کافی و مناسب، بازار مشتریان گســترده شده و تقاضا برای محصول بالا رود و سرمایهگذاری در این حوزه را هرچه بیشتر سودآور کند.