بازار بیسروسامان مرغ و روند کاهش قیمت آن بهویژه در ماههای اخیر باعث شده تا مسئولان مربوط بیش از پیش به اجرای سیستم زنجیره مرغ اهتمام ورزند. بر همین اساس، تلاش میکنند با پایین آوردن وزن مرغ، از هزینههای اضافی بکاهند تا تولید مرغ توجیه اقتصادی داشته باشد. تغییر ذائقه مصرفکنندگان داخلی نسبت به مصرف مرغ ریزتر، یکی دیگر از دغدغههای فعالان این بخش است.
بیبرنامگی در تولید
مصطفی سیدمصطفوی، دبیر انجمن جهانی علوم طیور (wpsa) شاخه ایران، در گفتوگو با «فرصت امروز»، در خصوص تلاش دولت برای تغییر ذائقه مردم نسبت به مصرف مرغ ریز، میگوید: اینکه مردم مجبور هستند مرغ بالای سه کیلوگرمی بخورند، هیچ ربطی به ذائقه آنها ندارد بلکه به بیبرنامگی تولیدکننده و ناهماهنگی در حلقههای تولید مربوط است.
وی میافزاید: وقتی مرغ روی دست مرغدار میماند و کسی نیست که محصولش را بخرد، مجبور میشود آن را نگه دارد تا بالاخره به فروش برسد و در نتیجه وزن مرغ بالا میرود و به سه کیلوگرم یا بیشتر هم میرسد. این موضوع اصلا به ذائقه مردم ربطی ندارد.
مرغهای لاغر برزیلی بیشتر فروش دارند
این کارشناس خبره و با تجربه صنعت مرغداری، تصریح میکند: اگر برخی معتقدند که ذائقه مردم، مرغ سنگین وزن را پذیراست، پس چرا وقتی مرغهای یک کیلوگرمی فرانسوی و برزیلی وارد بازار میشود، مردم روی هوا میخرند و میبرند اما مرغ تولید داخل را با وزن کمتر نمیخرند؟ مرغهایی که در سال 93 در کشور تولید میشود، دیگر مرغ نیستند و در رده بوقلمون قرار میگیرند. خارجیها به این نوع مرغها روستر میگویند.
سیدمصطفوی ادامه میدهد: در سال 93 بیبرنامگیهایی در بازار مرغ به وجود آمد و مرغداران مجبور شدند مرغ را نگه دارند. بنابراین باید گفت که وزن مرغ از سر استیصال و ناچاری مرغداران به اینجا رسیده و افزایش داشته است و ذائقه مردم هیچ نقشی در آن ندارد. این موضوع نه به فرهنگ ربطی دارد و نه به ذائقه بلکه اجبار بوده است. این گونه تولید ارزش اقتصادی هم ندارد و برای کشور زیانبار است.
مرغ 1100 گرمی بهترین سایز
دبیر انجمن جهانی علوم طیور شاخه ایران، در توضیح وزن مناسب و مطلوب مرغ، میگوید: تولیدکنندگان و فعالان صنعت مرغ میدانند که بهترین وزن مرغ گرم، دو کیلوگرم زنده و یک و نیم کیلوگرم کشتار بدون پر و امعا و احشای آن است. همچنین بهترین وزن برای مرغ یخزده، یکونیم کیلوگرم وزن زنده و 1100 گرم وزن یخ زده آن است. این وزن بهترین سایز برای صادرات و مصارف صنعتی به شمار میرود و طول دوره پرورش اصلا مهم نیست.
وی میافزاید: مرغ وقتی به وزن یک و نیم کیلوگرم میرسد، پوست آن بسیار نازک است و چربی زیر پوست جمع نمیشود. به همین دلیل، طعم و مزه خوبی دارد و از کیفیت بالاتری برخوردار است. سیدمصطفوی به کاهش قیمت مرغ در بازار اشاره و اظهار میکند: بازار مرغ به اندازهای نابسامان شده که قیمت یک کیلوگرم خیار و کدو هم از یک کیلوگرم مرغ گرانتر است. در چنین شرایطی، تنها مرغداران باید به فکر خودشان باشند و تشکلها و اتحادیههای مربوط با همگرایی و همکاری بتوانند از این وضعیت رکود خارج شوند.