در زمانی که یک کالای اساسی در زندگی مردم افزایش قیمت مییابد همه به افزایش هزینههای مصرفی در خانواده فکر میکنند و با شعار همیشگی «نان متعلق به مردم است» نسبت به افزایش قیمت آن اعتراض میکنند. دریغ از اینکه روزانه قیمت بسیاری از کالاها و اجناس مبالغ چشمگیری اضافه میشود و کسی چیزی نمیگوید و دولت و مجلس هم مشکلی با افزایش قیمتها ندارند. حال که مبلغ ناچیزی به قیمت نان اضافه شده صدای بسیاری بلند شده که این یک قلم را گران نکنید، شاید کسی به فکر نانواییداران و کارگران نانوایی و شاطران این کشور نیست!
29 ماه است از آخرین نرخی که به نانواییها دادند، گذشته است. در طول این 29 ماه هزینههای آب و برق و انرژیها چند برابر شده است، حقوق یک کارگر تقریبا سه برابر افزایش یافته همچنین آرد و مواد اولیه نان گران شده اما تازه بعد از این همه افزایش قیمت مردم همه در مقابل افزایش ناچیز قیمت نان گله و شکایت میکنند. در حالی که همین قیمت با احتساب افزایش 30درصدی باز هم قیمت واقعی و استاندارد نان سنگک نیست و نانوا بهناچار مجبور است برای اینکه متضرر نشود هر روز وزن و کیفیت نان را کاهش دهد. همین کاهشها از طرفی موجب بالا رفتن ساعت کار میشود و از طرف دیگر ضرر اصلی متوجه خود مردم میشود. دورریز نان افزایش مییابد و این جریان دامنگیر همه است.
ما از افزایش امروز هم که فقط حکم یک مسکن ضعیف برای نانواییداران را دارد هم راضی نیستیم از این رو با وضعیت کنونی و وزن 400 گرمی نان هم موافق نیستیم. یک وزن استاندارد برای نان سنگک 500 گرم است که مبلغی بین 1300 تا 1500 تومان هم فروخته شود، مکاتبات و جلسات زیادی برگزار شد و نتیجه این شد که با توجه به درخواستهای اتحادیه نانوایان سنگک، دولت تا یک ماه آینده 20درصد از نانواییها را آزاد کند که آرد خود را از بازار آزاد تهیه کنند و با قیمت استاندارد بفروشند.
مناطقی که قدرت خرید بالاتری دارند برای این طرح آزمایشی انتخاب شدهاند که یقین دارم با افزایش کیفیت و وزن نان مشتری اهمیتی به قیمت آن نمیدهد. همین آزادسازی موجب رقابت بین کارخانههای آرد و حتی بین خود نانواها برای فروش بیشتر و بهتر میشود، این طرح اگر نتیجه مثبت دهد میتواند در آیندهای نزدیک در کل کشور فراگیر شود.
* رییس اتحادیه نانوایان سنگکی