استفاده از وسایلی که در عین حال که کارکرد بالایی دارند، انرژی کمتری هم مصرف میکنند یا حداقل مصرف بالایی ندارند، راه مناسبی برای کنترل و مدیریت مصرف بهینه انرژی در محیط خانه است. از آنجایی که مهمترین وسایل انرژیبر خانه مربوط به وسایل پخت و پز هستند، در این گزارش، راهکارهایی برای انتخاب وسایل مناسب و همچنین شیوههای به کارگیریشان ارائه
شده است. اجاقها یا فرهای معمولی، كمبازده هستند، به این دلیل كه به منظور حرارت دهی به غذا باید ابتدا 35پوند فولاد و حجم زیادی هوا را گرم كنند. آزمایشات نشان میدهد كه فقط حدود 6درصد از خروجی انرژی یك اجاق معمولی به طور كامل جذب غذا میشود.
هنگامی كه تصمیم به استفاده از اجاق میگیرید، بهترین راه برای صرفهجویی در انرژی این است كه فقط هنگامی كه ظروف یا مقدار غذای لازم زیاد باشد، از آن استفاده كنید و تا آنجا كه ممكن است، یك وسیله كوچكتر (مانند یك اجاق تستر یا مایكروویو) را
انتخاب كنید. در مقایسه با اجاقهای الكتریكی، اجاقهای همرفتی بازدهی بالاتری دارند. اجاقهای همرفتی با استفاده از یك فن برای به جریان در آوردن هوای داغ در اطراف غذا، نیاز به دما و زمان كمتری برای پخت
غذا دارند. هنگامی كه اجاق با چندین ظرف انباشته شده است كه این كار مانع از توزیع مناسب حرارت میشود، عمل همرفت، بیشتر انرژی را صرفهجویی میكند؛ هنگامی كه فر كاملا پر نباشد، ممكن است میزان صرفهجویی پایین بیاید.
اجاقهایی با عمل خودپاككن تا 20درصد صرفهجویی بیشتری در انرژی به همراه دارند، زیرا دارای عایقبندی بیشتری برای مقاومت در برابر دماهای بالاتر، حین فرآیند پاكسازی هستند. به عبارت دیگر، اگر شما از عمل خودپاككن بیش از یكبار در ماه استفاده كنید، از انرژی بیشتری كه ناشی از صرفهجویی حاصل از به كارگیری عایقبندی است، بهره میگیرید. اجاقها و فرها همچنین میتوانند باعث گرم شدن بیش از اندازه خانه شما در تابستان شوند كه نتیجه آن، افزایش هزینه تهویه مطبوع یا گرم شدن نامناسب خانه است.
اگر از دستگاه تهویه مطبوع استفاده میكنید، به خاطر داشته باشید كه هر چه انرژی كمتری برای گرم كردن غذا هدر برود، دستگاه تهویه مطبوع، برای خنك نگه داشتن منزل، به كار كمتر و در نتیجه صرف انرژی برق کمتری نیاز دارد. بیشتر اجاقهای خوراكپزی یا یك المنت مفتولی برقی یا گازسوز هستند اما در سالهای اخیر، انواع جدیدی از این دستگاه تولید شدهاند.
صفحات توپر
این صفحات توسط مقاومت الكتریكی شبیه المنتهای سیمپیچی شكل، گرم میشوند. تنها تفاوت در این است كه آنها برای شستوشوی سادهتر، توپر ساخته شدهاند اما با جرم حرارتی بیشتر، زمان بیشتری را برای گرم شدن نیاز دارند و معمولا برق بیشتری نیز
مصرف میكنند.
المنتهای تابشی
المنتهای سیمپیچی برقی هستند كه در زیر شیشه سرامیكی مقاوم در برابر گرما قرار گرفتهاند كه این نوع ساختمان نیز برای پاك شدن سادهتر است. آنها همچنین زمان بیشتری برای گرم شدن لازم دارند، اگرچه راندمان انرژی آنها با استاندارد مربوط به المنتهای سیمپیچی مطابقت دارد.
المنتهای هالوژن
از یك لامپ هالوژن-كوارتز برای حرارتدهی تابشی به سطح شیشهای سرامیك استفاده میكنند و همزمان المنتهای القایی مغناطیسی ظروف فلزی را مستقیما با تحریك مولكولها به طور مغناطیسی گرم میكنند.
به طور کلی هر دوی این خوراكپزها یعنی فرها و اجاقهای معمولی، بازدهی بیشتری نسبت به المنتهای سیمپیچی استاندارد دارند، اما بسیار گران هستند و اجاقهای خوراكپزی القایی نیازمند این هستند كه شما فقط از ظروف آشپزی آهنی یا فولادی برای این كار استفاده كنید.
شما از هر نوع اجاق خوراكپزی كه استفاده میكنید، روشهای زیر شما را برای صرفهجویی در مصرف انرژی حین آمادهسازی غذا، یاری
خواهد كرد:
1- در ظروف را بگذارید تا از فرار گرما به بیرون جلوگیری شود. این كار میتواند تا دو سوم مصرف انرژی، صرفهجویی به همراه داشته باشد.
2- در زمان مناسب، از زودپز استفاده كنید.
با پخت غذا در دما و فشار بالاتر، زمان پخت به میزان قابل توجهی پایین میآید و مصرف انرژی بین 50 تا 75درصد تقلیل مییابد.
3- با به كارگیری كوچكترین ظرف ممکن، نیاز به گرمایش را به حداقل برسانید. اگر با گاز غذا میپزید، شعله را تا آخرین حد بالا نبرید، مگر در حالتی كه از یك ظرف بزرگ استفاده میكنید.
4- هنگام جوشاندن، از كمترین آب مورد نیاز برای انجام كارتان استفاده كنید.
5- در اجاقهای خوراكپزی برقی، فقط از ظروفی با كف صاف استفاده كنید تا بیشترین تماس را با المنت داشته باشد.
یك ظرف انحنادار یا گِرد، بیشترِ گرما را هدر میدهد.
6- صفحات فلزی روغنی زیر اجاقها را تمیز نگه دارید، یا برای انعكاس بیشتر و موثرتر حرارت به ظرف خوراكپزی، روی آن را با فویل آلومینیوم
بپوشانید.