صنایع غذایی ایران برای حضور و جایگاه مناسب در بازارهای بین المللی نیاز مبرم به استفاده از تکنولوژی روز دنیا و ارتقای سطح کیفیت و بسته بندی و بهره گیری از تجهیزات مدرن و به روز دارد و این مهم قطعا نیاز به تزریق نقدینگی مناسب به این بخش دارد. در حال حاضر، یکی از مشکلات صنعت غذا کمبود نقدینگی برای اصلاح زیرساخت ها، تامین مواد اولیه درجه یک و خرید دستگاه های بسته بندی نوین است.
بسیاری از بنگاه های کوچک که قرار بود به عنوان بنگاه های زود بازده وارد عرصه صنعت شوند، به دلیل شرایط بد اقتصادی و عدم توان بازپرداخت وام های بانکی مجبور می شوند پس از مدتی کارخانجات خود را تعطیل یا به بانک ها واگذار کنند.
تسهیلات پرداختی بانک ها، طی شش ماهه سال 1395 به بخش های اقتصادی 8/2328 هزار میلیارد ریال است که در مقایسه با دوره مشابه در سال گذشته معادل 4/45 درصد افزایش داشته است.
با این حال معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت از کاهش حدود 2درصدی سهم صنعت از کل تسهیلات بانکی خبر داده است.
براساس گزارش بانک مرکزی سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در تمام بخش های اقتصاد در شش ماهه سال 95 مبلغ 7/1527 هزار میلیارد ریال معادل 6/65 درصد کل تسهیلات پرداختی است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل 50 درصد افزایش داشته است.
سهم تسهیلات پرداختی بابت تامین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در شش ماهه سال 95 معادل 2/551 هزار میلیارد ریال بوده است.
به استناد آمارهای بانک مرکزی، سهم دریافتی بخش کشاورزی از تسهیلات بانکی از سال 1390 تا 1393 از 6/8 به 9، 3/9 و 5/7 درصد تغییر کرده و در ابتدای سال 1394 حدود 8/1 درصد نسبت به دوره مشابه در سال 93 کاهش داشته است. در یکی دیگر از آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی، تسهیلات پرداختی بانک ها به بخش کشاورزی در 10 ماه سال 94 با رشد 8هزار میلیارد تومانی، 40درصد افزایش داشته است.
به طور کلی 25درصد کل تسهیلات پرداختی بانک ها سهم بخش کشاورزی است که این تسهیلات بین بخش های مختلف کشاورزی تقسیم می شود. بخشی از این تسهیلات به عنوان سرمایه در گردش، بخشی به کمک های فنی و اعتباری و بخش دیگری به تسهیلات اشتغال زا و زودبازده اختصاص دارد. به عنوان نمونه سهم صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی از این تسهیلات بالغ بر 50 میلیارد تومان است.
اگر بانک ها بتوانند وام هایی با تعرفه تولید در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند و موانع موجود در این حوزه کاهش یابد، قطعا بسیاری از خدمتگزاران عرصه صنعت غذا می توانند با توان بیشتر عزم خود را در راه خدمت رسانی به اقتصاد و صنعت غذا و تامین غذای با کیفیت برای افراد جامعه و کالای قابل رقابت با نمونه های خارجی و مناسب برای صادرات جزم کرده و با قیمت مناسب عرضه کند؛ ضمن اینکه وقتی کیفیت کالای ایرانی مرغوب و در حد نمونه های خارجی باشد، قطعا مردم به سمت مصرف کالاهای داخلی ترغیب می شوند.
به علاوه تولیدکنندگان می توانند تجهیزات و خطوط تولید و بسته بندی خود را به روز و مدرن کنند و نیز کیفیت بسته بندی کالاهای ایرانی را جهت بهبود صادرات ارتقاء بخشند و این خود به شکوفایی و رشد صادرات کشور کمک شایانی خواهد کرد.
رئیس هیات مدیره تعاونی تولید کنندگان موادغذایی